Földrengés utáni mentést szimuláltak

Írta:  2013.11.11.
Egy Dél-Pestet érintő, nagy kiterjedésű földrengés utáni mentéshelyzetet szimuláltak november 9-én.
Egy Dél-Pestet érintő, nagy kiterjedésű földrengés utáni mentéshelyzetet szimuláltak november 9-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi kirendeltségén megalakított dél-pesti önkéntes mentőcsoportja számára a Hengersor utcai Krízis szállónál.

A mentőcsoportot a XVII., XVIII., XIX., XX. és XXIII. kerületek területén bekövetkező rendkívüli események felszámolására hozták létre az ezekben a kerületekben működő önkéntes szervezetekből.
Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a dél-pesti katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta, hogy ezzel a minősítő gyakorlattal állították rendszerbe az önkéntes csoportot.
- A szimulált helyzet szerint a hivatásos erőket már bevetettük az egy nappal korábban történt földrengést követően, de szükségessé vált az önkéntes erők mozgósítása is. Az önkéntesek lezárták a területet és megkezdték a kárfelszámolást és a sérültek mentését – ismertette a gyakorlat lényegét Jambrik Rudolf, hozzátéve, hogy az önkéntes csoport létrehozásánál abból indultak ki, hogy tapasztalataik alapján vészhelyzetben a lakosság amúgy is mindent megtesz a bajba jutottakért. – Az önkéntesek megsokszorozzák a mentőerőinket, a mi dolgunk a szakszerűség és a szervezettség biztosítása. A mentést ugyanis maguktól is megkezdenék, de mindig akad egy hangadó, aki után mennek a többiek és ebből lesz a baj. A cél, hogy olyan ismereteket adjunk át, amelyekkel megakadályozzuk, hogy a civil mentő bajba kerüljön, miközben segíteni akar.
Katasztrófa esetén a legfontosabb a terület zárása, a sérültek felkutatása és a mentés megkezdése. Jambrik Rudolf elmondta, hogy az önkéntes mentőcsoport tagjai megtanulják a műszaki mentés fogásait is. Ebben a katasztrófavédelmi igazgatóság eszközökkel, és tanfolyamokkal tud segíteni.
- Szeretnénk minél gyakrabban a mostanihoz hasonló gyakorlatot tartani, illetve a saját rendszeres gyakorlatainkba bevonni a civil önkénteseket – tette hozzá a tűzoltó ezredes.