KÖZLEMÉNY

2022.05.26.

Két és fél év járvánnyal, különböző jogcímen kihirdetett veszélyhelyzetekkel nehezített kormányzás után Pestszentlőrinc-Pestszentimre városvezetése áttekintette, és értékelte a városrész helyzetét, társadalmi és gazdasági állapotát.

A lakossággal való folyamatos egyeztetés eredményeként világossá vált, hogy egyes területekre szükséges delegált feladatokkal megbízott tisztségviselőt kinevezni annak érdekében, hogy a XVIII. kerület működése a jövőben tovább javuljon, az érintett területekre az eddigieknél is nagyobb figyelem irányuljon.

A közbiztonság helyzete az elmúlt időszakban javult, ám folyamatos felügyeletet igényel, hiszen rendszeresen érkeznek jelzések a kerületiek részéről a közterületek tisztaságával, az illegális hulladéklerakással kapcsolatban. Fontos, hogy a közbiztonság bűneseteket érintő részében a jövőben is javuló számok legyenek, ezért az Önkormányzat a korábbiakhoz hasonlóan szorosan együttműködik a rendőrséggel. Az elmúlt időszak azt is megmutatta, hogy szükséges egy saját, kerületi tűzoltóállomás megnyitása. Ezen közbiztonsági, közterületi, illetve katasztrófavédelmi feladatok felügyelete olyan szakembert igényel, akinek a tapasztalata, képzettsége mellett politikai és hatóági felhatalmazása is van. Erre a feladatra kitűnő választás Makai Tibor nyugalmazott tűzoltó alezredes, aki a tiszti végzettségén felül tanári és gyermekvédelmi szakirányú végzettséggel is rendelkezik. A jövőben Makai Tibor feladata lesz kerületünk testvérvárosaival és a határon túli magyarokkal való kapcsolatok ápolása is. Makai Tibor 2019 óta a Bókay-telep önkormányzati képviselője. A képviselő-testület mostani döntésével, a szakmai feladatai még hatékonyabb ellátása érdekében közbiztonságért felelős alpolgármesterré nevezte ki.

Az ország gazdasági helyzete indokolttá tette azt is, hogy az önkormányzat a szociális ellátás terén szintén a korábbiaknál is nagyobb odafigyeléssel forduljon azon kerületiek felé, akik az elmúlt időszak áldozatai, társadalmi, gazdasági helyzetüknél vagy életkoruknál egészségügyi állapotuknál fogva támogatásra, segítségre szorulnak. Mi valóban nem engedjük el senki kezét, ezért képviselő-testület a szociális terület felügyeletére tanácsnokot nevezett ki Fehér Gábor Gloriett-telepi képviselő személyében, aki lassan két évtizede dolgozik a Lakásügyi és Szociális bizottságban a kerületi rászorulókért.

Nemcsak a munkavállalókat, magánszemélyeket, de a vállalkozásokat is komoly nehézségekkel sújtotta az elmúlt két év. Az Önkormányzat, együttműködve a vállalkozói érdekképviseletekkel eddig is igyekezett támogatni a járványhelyzet és a mostani gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került iparosokat, kereskedőket, szolgáltatókat. A helyi gazdasági élet szereplői, munkaadói és az Önkormányzat közötti szakmai együttműködés szorosabbá tétele és a helyi vállalkozói, gazdasági szféra szereplőinek támogatása szintén szakembert kíván. A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy gazdasági és városstratégiai tanácsnokká nevezi Ferencz István pestszentimrei képviselőt, aki évtizedes vállalkozói múlttal és a gazdasági tapasztalatokkal rendelkezve, hatékonyan tudja képviselni a kerületet a gazdasági érdekegyeztető fórumokon, és segíteni a kerületi vállalkozások boldogulását az önkormányzat támogatásával.

Képgaléria