Balul sült el a Bal18 fóruma

Írta:  2013.12.15.
A tervezettnél jóval kevesebb témával, és a vártnál is kevesebb új mondanivalóval szembesültek a Bal18 december 12-i fórumán megjelentek.
 A tervezettnél jóval kevesebb témával, és a vártnál is kevesebb új mondanivalóval szembesültek a Bal18 december 12-i fórumán megjelentek. Míg Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője politikustól elvárhatóan próbált válaszokat adni arra, hogy lesz-e ellenzéki összefogás választásokon, illetve mi a véleménye a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció külön indulásáról, addig Kéri László politológus – a Hír TV mikrofonját meglátva – közölte: „Innentől nem azt az előadást tartom meg, amire készültem.”

A többnyire nyugdíjasokból álló közönség ezen felzúdulva szerette volna kiküldeni a televíziós stábot a teremből, de ekkor még valamelyest le lehetett csillapítani a hangulatot azzal, hogy az esemény sajtó nyilvánosnak volt meghirdetve.
Az intermezzót követő egy órában Kéri László elmondta, hogy az országgyűlési választásoknak szerinte három végkifejlete lehetséges: a Fidesz újabb kétharmadot, vagy esetleg egy szintén kormányzati pozíciót érő, de kisebb arányú győzelme, illetve az ellenzéki siker.
Ez utóbbival kapcsolatban Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, hogy „El kell kerülni, hogy az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok kioltsák egymást.” A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy mind az MSZP, mind pedig a DK ugyanazokban a körzetekben erős. Arra a kérdésre, hogy mit szól a DK külön indulásáról, Lendvai Ildikó úgy válaszolt, hogy továbbra is bízik a megegyezésben, hogy a baloldal számára nyerhetőnek tartott körzetekben végül sikerül konszenzusra jutni.
A két meghívott egyetértett abban is, hogy a Fidesz továbbra is bízhat a jól működő kommunikációjában, amivel el tudja juttatni üzenetét a választókhoz, míg a baloldal erre egyelőre nem képes.
Az este folyamán Kéri László többször is visszatért a számára nem kívánatos Hír TV-jelenlétre, ami végül azt eredményezte, hogy a baloldali szimpatizánsok közölték, hogy addig nem hajlandók kérdéseket feltenni, amíg a tv-stáb el nem hagyja a termet. Az est házigazdájaként Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője ekkor úgy döntött, hogy a sajtó nyilvános résznek itt vége van, és a média munkatársai hagyják el a termet. A Kéri-szította palotaforradalom résztvevői láthatóan megelégedtek a televíziósok távozásával – legalábbis senki nem firtatta közülük, hogy maradt-e újságíró a teremben -, ám az írott sajtó képviselői szolidárisak voltak kollégáikkal, és szintén elhagyták a kerületi MSZP-székházat.