Jelentős összeg marad az emberek zsebében

Írta:  2014.02.03.
A rezsicsökkentés eddigi eredményeiről és ez évi folytatásáról beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a január 30-i fórumon.
A rezsicsökkentés eddigi eredményeiről és ez évi folytatásáról, valamint a 2010-es választások óta hozott más kormányzati intézkedések hasznáról, további lehetőségeiről beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a január 30-i fórumon. A politikus a Polgárok Házában az önkormányzatok terheinek további mérsékléséről is szólt.

A tájékoztató fórum megnyitásaként Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a rezsicsökkentés ügyében a Fidesz–KDNP-szövetség által támogatott kormányzat számos meghatározó erejű lépést tett az elmúlt csaknem négy évben.
– Mindannyian fel tudjuk idézni, hogy a kormányváltás óta mit tudhatunk magunk mögött, melyek voltak azok az erőpróbák, amelyeket kiállt Magyarország és az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány – mondta Kucsák László. – A rettenetesen nehéz gazdasági és sok szempontból morális mélyponton lévő országot nagyjából a szakadék széléről kellett visszavezetni úgy, hogy ne kövessük el azokat a hibákat, megítélésünk szerint olykor bűnöket, amelyeket az előttünk nyolc éven át kormányzók elkövettek.

Munkát adni nem szégyen

Balog Zoltán az előadása elején emlékeztetett arra, hogy 2010 tavaszán az ország kiszabadult a Nemzetközi Valutaalap hitelcsapdájából, továbbá kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. A 2002–2010 közötti szocialista-liberális kormánykoalíciós időszakról szólva hangsúlyozta, hogy ez idő alatt 83 százalékra duzzadt az államadósság, a költségvetési hiány folyamatosan 3 százalék fölött volt, a gazdasági teljesítmény pedig nemhogy nőtt volna, hanem 7,5 százalékot zuhant, s a munkanélküliek száma 250 ezerrel több volt, mint 2002-ben.

A XVIII. kerület is jól jár, mert eltűnik az adóssága

Balog Zoltán a fórumon sikeresnek nevezte az önkormányzati rendszer átalakítását is. Emlékeztetett arra, hogy például Pestszentlőrinc-Pestszentimre mintegy 11 milliárd forintos adósságából 4 milliárdot már átvállalt az állam.
– A fennmaradó 7 milliárd forinttal kapcsolatban ünnepélyesen bejelenthetem, hogy a kormányhatározat értelmében idén az önkormányzat teljes adósságát átvállaljuk – mondta az emberi erőforrások minisztere. – Ezzel országosan hozzásegítjük az önkormányzatokat ahhoz, hogy a kényszerből felhalmozott adósságok csapdájából szabadulva, tiszta lappal indulva a fejlesztésekre tudjanak koncentrálni. Erre a XVIII. kerületben is nagy szükség van.
 

– Az EU kettős mércét alkalmazott 2010-ben, amikor egy év türelmi időt kértünk a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban, de nem kaptunk, míg a velünk hasonló helyzetben lévő Spanyolország igen – mondta Balog Zoltán.
A miniszter hangsúlyozta, hogy az IMF-hitel visszafizetésével, a tartósan alacsony inflációval, a forint vásárlóértékének megőrzésével párhuzamosan mostanra 255 ezer új munkahelyet is sikerült létesítenie a kormánynak.

– Ennek csak egy része a közfoglalkoztatás, de miért volna szégyen az, hogy akinek nincs munkája, annak az állam ad? Nagyobb szégyen volna, ha nem adnánk – mondta Balog Zoltán. – Mi adtunk. Ráadásul úgy, hogy közben olyan képzésekben részesítettük ezeket az embereket, hogy a szabad munkaerőpiacon is tudjanak boldogulni. Egyharmaduk már talált ott munkát. Évtizedek óta nem dolgoztak ilyen sokan az országban.

Számít a kisember

A miniszter a rezsicsökkentésről szólva kijelentette: ez az intézkedéssorozat egy üzenet. Annak az üzenete, hogy számít a „kisember” is.


– Számít nekünk, hogy hogyan élnek a családok. Négy éve a magyarok fizették a legmagasabb gázárat és a második legmagasabb áramárat az Európai Unióban. A választások után első dolgunk volt az energiaárak befagyasztása – mondta. – Ezt követően 2013 elején 10 százalékkal mérsékeltük a gáz, a távhő és az áram árát, majd a nyáron követte ezt a víz, a csatorna, a szennyvízszippantás és a PB-gáz árának, valamint a kéményseprés díjának a csökkentése. Novemberben pedig újabb 10, sőt 11 százalékos energiaár-csökkentés következett. Emellett beindítottuk az ingyenes tűzifaprogramot is.

Tovább csökken a rezsi

Balog Zoltán elmondta, hogy a fenti intézkedéseknek köszönhetően konkrét adatai vannak arról, hogy egy nyugdíjas házaspár évi 75 ezer, egy négyfős család 120 ezer, míg egy családi házban élő többgyermekes család 150–250 ezer forintot takarít meg.
– A rezsicsökkentés idén három lépésben folytatódik. A gáz ára április 1-jétől 6,5, az áramé szeptembertől 5,7, a távhőé októbertől 3,3 százalékkal lesz alacsonyabb. Emellett folytatni szeretnénk azoknak az energetikai vállalatoknak a felvásárlását, amelyek azt mondják, hogy nekik ez már nem éri meg. Nekünk meg fogja érni! – fogalmazott Balog Zoltán.