A Simon-ügyben indít vizsgálatot a kerületi Fidesz

Írta:  2014.03.13.
A fideszes Kucsák László azt kezdeményezi, folytasson le belső vizsgálatot a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzat a Simon-ügyben.
A fideszes Kucsák László azt kezdeményezi, folytasson le belső vizsgálatot a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzat annak kiderítésére, hogy az MSZP volt elnökhelyettesének, a korábban helyben is politizáló Simon Gábornak az eltitkolt vagyona származhat-e esetleg kerületi pénzekből.


A Fidesz országgyűlési képviselője - egyben XVIII. kerületi jelöltje az áprilisi parlamenti választáson – március 13-i sajtótájékoztatója után az MTI-nek azt mondta: nemcsak országos, hanem helyi szinten is választ várnak a szocialistáktól a Simon-ügyben az eltitkolt százmilliókról, mert bár már nem Simon Gábor a baloldal jelöltje a XVIII. kerületben, helyben ugyanazok az MSZP-s szereplők, Szaniszló Sándor korábbi alpolgármester és Kőrös Péter, a szocialisták kerületi frakcióvezetője, "mozgatják a szálakat", akik Simon "útját is egyengették". Noha a baloldali összefogás jelöltje új, továbbra is Szaniszló Sándor és Kőrös Péter a meghatározó ember, az ellenzék helyi kampányának irányítója - tette hozzá.
Mivel azonban több mint egy hónapja hiába várják a válaszokat, a politikus kezdeményezte a fideszes vezetésű helyhatóságnál, hogy kezdjen belső vizsgálatot, tekintettel például a 2010 előtti kerületi kötvénykibocsátásra. Abban az időben ugyanis, amikor Simon Gábor számlát nyitott Ausztriában, a XVIII. kerület kötvényt bocsátott ki hárommilliárd forint értékben - idézte fel Kucsák László, jelezve, hogy ezzel kapcsolatban nyomozás is folyt, amelyet ugyan lezártak, a közelmúltban azonban újranyitották.
Szavai szerint a helyben élőket joggal foglalkoztatja a kérdés, hogy lehetett-e az eltitkolt több száz millió forint a kerületiek pénze. Azt is megjegyezte, hogy a kerület 2010 előtti szocialista vezetése alatt több mint tízmilliárd forintos adósságállomány halmozódott fel, amit nyilván "nem a szél hordott össze".
A Fidesz politikusa ezek alapján azt vizsgáltatná az önkormányzatnál, hogy Simon Gábor eltitkolt vagyona összefüggésben van-e esetleg kerületi pénzekkel is. A vizsgálat eredményét átadják majd a nyomozóhatóságnak.
Az adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított volt szocialista politikust szerdán helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság.