Ne égess, komposztálj! - elindult a KomPOSZTold kampány

2022.09.15.

Kedves kerületi lakosok!

Elindult a HungAIRy levegőtisztaság-védelmi projekt egyik akciója a KomPOSZTold kampány, amely a fővárosi lakosok számára népszerűsíti a komposztálást.

A kampány legfőbb célja, hogy a fővárosi lakosság szélesebb körével megismertesse a komposztálás folyamatát, illetve elérhetővé váljon számukra a közösségi komposztálás. A kampány során 5 budapesti kerület fővárosi tulajdonú területén hoztunk létre közösségi komposztálásra alkalmas komposztpontokat, köztük a XVIII. kerületben is. Pontonként 4 külön álló, nagy űrtartalmú, újrahasznosított műanyagból készült komposztládát helyeztünk ki. Szeretnék elérni, hogy olyan komposztközösségek alakuljanak ki, akik rendszeresen és hozzáértően gondozzák a komposztpontokat.

Új közösségi komposztpont helyszíne: Budapest, XVIII. kerület, Hosszúház utca 10.

Nincs egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb módja a szerves hulladékaink feldolgozásának, mint a komposztálás. A háztartásokban termelődő hulladék körülbelül a 30-40%-a biológiailag lebontható szerves anyag, amely megfelelő körülmények biztosítása mellett komposztálással alig egy év alatt lebomlik. Ugyanez érvényes a kerti hulladékokra is: nem érdemes a lenyírt füvet és az összegyűjtött avart a kukába gyömöszölni, elégetni pedig az egészségünk elleni súlyos vétek. A végtermék, a kész komposzt felhasználásával nem kell többé virágföldet venni a növényeink számára és a kertünk talaja is sok fontos tápanyaggal gazdagodik.
A komposztálás az egyik legősibb emberi tevékenység. Ideje újból elkezdeni, hiszen nemcsak magunknak, de a környezetünknek is csak használunk vele!

A komposztládákat bárki használhatja, azonban szeretnénk kérni, hogy a komposztálókon található tájékoztatót figyelmesen olvassák el és tartsák be az előírásokat!

Kérdéseiket és észrevételeiket feltehetik az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy személyesen a Zöld Budapest Tanácsadó Irodában (Időpontfoglalás a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatára (budapest.hu)) (Budapest 1052 Bárczy István utca 1-3.). Minden kérdést és ötletet szívesen fogadunk. További tudnivalókat a komposztálásról és projektünkről a www.hungairy.hu oldalon találhattok.

Jó komposztálást kívánunk!