Simon újabb eltitkolt számláira derült fény

Írta:  2014.03.31.
Már összesen öt, osztrák és svájci bankoknál megnyitott számláról nem tud számot adni Simon Gábor egykori szocialista politikus. Az eltitkolt összeg több százmillió forint.
Nem engedte szabadon március végén a Fővárosi Törvényszék a március 18-án előzetes letartóztatásba helyezett Simon Gábor volt szocialista politikust. „Az elsőfokú bíróság helyesen következtetett arra, hogy a gyanúsított terhére rótt cselekmények tárgyi súlyára, a kiszabható büntetés mértékére, valamint S. Gábor kapcsolatrendszerére és a hamis úti okmány megszerzésére utaló adatokra tekintettel alaposan feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosítható” – adta hírül akkor a törvényszék. Felmerült ugyanakkor annak a gyanúja is, hogy az MSZP korábbi alelnöke esetleg az ellene megkezdett eljárás meghiúsítására törekszik.

Az egykori szocialista politikus azért került összeütközésbe a törvénnyel, azért kellett lemondania a mentelmi jogáról és kilépnie a Magyar Szocialista Pártból, amelynek addig második embere volt, mert kitudódott: két osztrák bankszámlán összesen mintegy 240 millió forintnak megfelelő valutát helyezett el, amelynek eredetéről nem tudott számot adni. A nyomozás során fény derült arra is, hogy Simon ezt a váratlanul „keletkezett”, a korábbi adóbevallásokban fel nem tüntetett, sőt a C típusú átvilágítások során is eltitkolt vagyont hamis bissau-guineai útlevéllel helyezte el a pénzintézeteknél. (Az újabb vizsgálatok szerint Simon az útlevelet használva csak az egyik bankban helyezett el pénzt Gabriel Derdák néven, a többi esetben a saját nevét és aláírását használta.)
Mint arról az mno.hu hírt adott – összesen öt olyan számla mutatható ki, amelyet osztrák és svájci bankoknál nyitottak meg, és amelyeknek köze van Simon Gáborhoz. „A lefoglalt pénzügyi dokumentáció számlanyitással kapcsolatos német nyelvű iratokat, Simon Gábor aláírásával ellátott aláírási kartont, bankforgalmi kivonatokat, illetve készpénzfelvételi és befizetési bizonylatokat tartalmaz. Ezekből kiderül, hogy egy Simon Gábor nevére szóló számlát 2008. január 28-án nyitottak meg a salzburgi Bankhaus Spänglernél. A pénzforgalmi bizonylatok tanúsága szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök volt helyettese ezen a számlán gyakori és nagy összegekre rúgó tranzakciókat hajtott végre. 2011. április 4-én például a számla egyenlege 762 346 euró (körülbelül 230 millió forint) volt. A számla forgalma a 2008 és 2010 közötti időszakban volt a legsűrűbb” – írja a portál.