A fejlődéssel kell szembenézniük a kihívóknak

Írta:  2014.04.04.
Rendkívül színes a 2014-es országgyűlési választásokon induló egyéni jelöltek listája. A jelenleg is parlamenti képviselő Kucsák László 15 kihívóval verseng.
Rendkívül színes a 2014-es országgyűlési választásokon induló egyéni jelöltek listája. A jelenleg is parlamenti képviselő Kucsák László 15 kihívóval verseng. Jól ismert és nehezen beazonosítható pártok egyaránt állítottak jelöltet az április 6-i megmérettetésre. Tematikus összeállításunkban megpróbáltuk valamennyi jelöltet bemutatni, ám megkeresésünkre lapzártánkig több jelölt nem reagált. Az olvasóknak igyekeztünk az értékrendek alapján megkönnyíteni az áttekinthetőséget.

Történelmi kormányzati ciklust teljesített a Fidesz–KDNP, amely az 1990-es választások óta az első politikai erő volt, amely kétharmados parlamenti többséget szerzett. A 2010-es választások óta eltelt négy évben az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány többek között a rezsicsökkentést megcélzó intézkedéseinek köszönhetően – sportnyelven szólva – abszolút favorittá vált az újabb négyéves ciklus előtt.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrét Ughy Attila polgármester és Kucsák László alpolgármester képviselte az Országgyűlésben a konzervatív-keresztény kormánypárt színeiben. Az új választási törvénynek megfelelően áprilsi 6-tól csak egy parlamenti képviselője lesz a XVIII. kerületet magába foglaló 15. számú választókerületnek.

Mindent a kerületért

A Fidesz–KDNP jelöltje Kucsák László, aki gyerekkora óta a XVIII. kerületben él.
– Bátran mondhatom, hogy mindent, ami életem során sokat jelentett nekem, ettől a kerülettől kaptam. Itt tanított meg édesanyám biciklizni, és diákéveimben a barátaimmal itt alapítottuk meg a garázszenekarunkat. Mielőtt kollégáim támogatásával 20 évig a Vajk-sziget Általános Iskola igazgatója lehettem, tanárként a felnövekvő generációt tanítottam a versek szeretetére és a magyar nyelv különleges szépségére – fogalmazott Kucsák László, aki a 2010. tavaszi országgyűlési és az őszi önkormányzati választásokat követően alapvető feladatának tartotta, hogy parlamenti munkájával is segítse a kerület pénzügyi helyzetének stabilizálását, az adósságállomány csökkentését.
– További kitűzött céljaim közé tartozott, hogy a kerület különböző részein élők ugyanolyan feltételekhez jussanak. Ezért is tartottam fontosnak az imrei városközpont megújítását, így a Hősök tere, az Imre Ház és a gyógyszertár külső-belső felújítását, a pestszentimrei katolikus templom és a baptista imaház renoválását, valamint a környék közlekedésének fejlesztését. Ehhez kapcsolódott a Pestszentimrei Közösségi Ház teljes átalakítása, aminek nyomán az épület a szinte megduplázódó alapterülete révén a településkép egyik meghatározó elemévé vált – vélekedett Kucsák László.

Az építkezés jegyében

Kucsák László kiemelte, hogy több mint 7000 család élete válik könnyebbé a kerület történetének egyik legnagyobb beruházásával, a csaknem 90 kilométernyi csatornahálózat megépítésével.
– Azt is elmondhatom, hogy az elmúlt négy esztendő az intézményeinknél is az építkezés jegyében telt. Új tantermeket, sportpályákat és könyvtárat is adtunk át, valamint szűkös forrásaink ellenére az oktatás, a közművelődés és az ifjúságpolitika területén is színvonalas programokat kezdeményeztem és támogattam a kerületben. Nehéz örökséget vitt a hátán a kerület, de hiszem, hogy most már előre kell néznünk és a megkezdett úton kell tovább haladnunk.

Sportos jelöltek

Két kiváló sportember is megméreti magát április 6-án.
Független jelöltként szerepel a választási jegyzékben Tagyi Kristóf Tibor, aki fiatal kora ellenére számos egyéni és csapatsportágat próbált már ki. A mindössze 24 éves fiatalember szüleivel 6 éves korában költözött a kerületbe. A torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző cheerleadingben Európa-bajnok Tagyi Kristóf Tibor fontosnak tartja, hogy a mozgáshoz való szoktatás, a mozgásra nevelés már kisgyermekkorban elkezdődjön.
– Úgy gondolom, hogy méltón és hitelesen tudom képviselni a sportos életmódot – fogalmazott a fiatal politikus.

Válogatott labdarúgó

Gyimesi László különösen a labdarúgás kedvelőinek lehet ismerős. A Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség 56 éves képviselőjelöltje ugyanis nem más, mint a Budapesti Honvéd egykori kiváló, 12-szeres válogatott középpályása.
– Életem fontos eseményei fűződnek a XVIII. kerülethez. A sors úgy hozta, hogy a sportban, azon belül is a futballban érjek el sikereket. Tizennégy évig játszottam a Budapesti Honvédban, 5 bajnoki aranyérmet és 1-1 ezüst-, illetve bronzérmet szereztem – idézte fel a dicső múltat bemutatkozásában Gyimesi László.
Az 1988-ban Belgiumba, a KRC Genk csapatához szerződő labdarúgó 1992-ben hagyta abba a profi futballt, ezt követően a vendéglátásban szerzett nagy tapasztalatot.
– Mindig is nyitott szemmel és füllel éltem, jártam a világot, és most elérkezettnek érzem az időt, illetve elég érettnek érzem magam ahhoz, hogy egy új területen, a politikában is megméressek – fogalmazott Gyimesi László. – Azért vágtam bele, mert hiszem, hogy lehet becsületesen, őszintén politizálni.

Jobbról előznének

Négy évvel ezelőtt első alkalommal kerültek be a parlamentbe a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői. A nemzeti radikális nézeteiről ismert párt a választások óta eltelt négy évben meghatározó politikai erővé vált. Nem kérdés, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok közül támogatottságát tekintve – képviselőinek a politikai ellenfelek által sokszor vitatott megnyilvánulásai ellenére – a Jobbik tűnik a legstabilabbnak.
Kerületünkben a Jobbik helyi szervezetének alelnöke, Makai Tibor a mozgalom képviselő-jelöltje. A kilenc unokával büszkélkedő politikus vidéken nőtt föl, onnan hozta magával a magyar föld szeretetét a fővárosba.
– Fiatal felnőttként költöztem Budapestre, ahol a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon valódi hivatásra leltem. Nyugdíjazásomig 31 évet szolgáltam a testületnél, miközben tiszti végzettséget és egy tanári, gyermekvédelmi diplomát is szereztem.
Makai Tibor a Jobbik alapítása óta a mozgalom tagja.
– Két fő ok vezérelt engem ehhez a zömében fiatalokból álló politikai szervezethez. Az első az, hogy kizárólag a Jobbik tartja fontosnak a Szent Korona-tanon alapuló jogfolytonos alkotmányunk helyreállítását. A második, hogy egyedül a Jobbik politizál nemzeti alapon, méri fel reálisan hazánk problémáit, és kínál ezekre megnyugtató megoldásokat az anyaföld védelmétől az elszámoltatásáig minden téren – mondta a politikus. – Választási programunk címe: „Kimondjuk. Megoldjuk”. A program részletes, az abban kidolgozott cselekvési sor bátor, elszánt, ugyanakkor kellően józan is. Az biztos, hogy a múlt lejáratódott politikusai és híveik hiába keresik benne a kishitűséget, a méltatlan és megalázó konformizmust. Ami a Jobbik programjában országos viszonylatban érvényes, az szűkebb hazánkra, Pestszentlőrinc-Pestszentimrére is érvényes. A három alappillér: munkahelyteremtés, közbiztonság, elszámoltatás.

Széttagolt ellenzék

Ha jellemezni akarjuk a 2010-es választások után ellenzéki szerepbe kerülő baloldali, illetve liberális pártok négyéves tevékenységét, azon belül legfőképpen a választásokra való felkészülésüket, arra a kaotikus az egyik legtalálóbb jelző. A választópolgárok is sokszor csak kapkodták a fejüket, hogy megértsék, ki kivel van éppen haragban, vagy ki kivel akar összefogni.
Az egyik legnagyobb meglepetést a 2010-ben magabiztosan a parlamentbe jutó Lehet Más a Politika kettéválása jelentette. A Schiffer András vezette LMP nem csatlakozott az önmagukat Kormányváltó Összefogásként aposztrofáló ellenzéki erőhöz.

Akikre voksolhatnak április 6-án

Meglehetősen hosszú lesz az egyéni képviselőjelöltek nevét tartalmazó lista az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a 15. számú választókörzetben. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 16 egyéni jelölt indul a parlamenti mandátumért.
 

Fiatal helyi képviselőjelöltjük, Kassai Dániel a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Karán szerzett diplomát, és eddig főleg az államigazgatásban dolgozott.
– Emellett az idegenforgalomba is belekóstoltam, 2009-ben egy folyami hajón jártam be Európát. Az elmúlt években a helyi LMP elnökeként több fontos, az itteni akosság nagy részét érintő ügyet képviseltem: tiltakozást szerveztem a szerintünk felesleges utcaátnevezések ellen, lakossági fórumon kértem számon a vezetőkön a Cséry-telepi szennyvíziszap-szennyezés ügyét, közmeghallgatáson szólaltam fel a vezetői jutalmak osztogatása miatt, melegétel-osztást szerveztem a rászorulóknak – mutatta be önmagát Kassai Dániel. – Az MSZP-s Simon-botrány kirobbanásakor a kerületi képviselőjelöltek közül egyedüliként kértem magam ellen a NAV-nál vagyonosodási vizsgálatot, így bizonyítva azt, hogy nekem nincs takargatnivalóm.
Kassai Dániel célja egy önkormányzati fenntartású közösségi rendőrség létrehozása a bűnözés visszaszorítására.
A baloldali szavazóknak alternatívát jelenthet a Közösség a Társadalmi Igazságossáért, amelynek jelöltje, Szabó József a Hiteles Mozgalom ügyvezetőjeként három éve vesz részt parlamenti bizottságok munkájában. A korábbi szocialista politikus, Szili Katalin vezette KTI a fogyasztók érdekeinek védelmét, a banki hitelek csapdájába esett emberek megsegítését tűzte zászlajára.
– A KTI valódi civil közösségként tenni kíván az igazságos világért – fogalmazott Szabó József. – Mint a Hiteles Mozgalom ügyvezetője három éve veszek részt parlamenti bizottságok munkájában. A bankok az árfolyamkockázatot elhallgatták, viszont korlátlan mértékben áthárították az érintettekre; indokolatlanul és önkényesen emelték a kamatlábat; eltitkolták, hogy az árfolyamrés által nagyon jelentős költségük keletkezik az adósoknak, ráadásul ez olyan költség, amely mögött nincs szolgáltatás, mivel nincs devizaváltás. Ezeket a tényeket a kormány Alkotmánybíróságnak írt levele is tartalmazza.

Százmilliók és diplomabotrány

Az idei országgyűlési választások legösszetettebb ellenzéki indulója a Kormányváltó Összefogás, amely a Magyar Szocialista Párt, az Együtt – A Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországér Párt és a Magyar Liberális Párt választási szövetsége.
A legtöbb választókerületben, így Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is az MSZP jelöltje szerepel majd a szavazólapon. Kunhalmi Ágnes beugróként került a 15. számú választókörzetbe, miután Simon Gábor, az MSZP alelnöke, a kerület szocialista országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje súlyos pénzügyi botrányba keveredett. Simon ellen – akinek előzetes letartóztatását március 18-án meghosszabbította a Fővárosi Törvényszék – a Központi Nyomozó Főügyészség jár el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.
Kunhalmi Ágnes hozzánk eljutatott bemutatkozásában magát bölcsészként, politológusként, oktatspolitikusként mutatja be, s bár valóban több felsőfokú intézménybe is járt, valójában semmilyen diplomával nem rendelkezik. Mindez az elmúlt héten derült ki, amikor a Lőrinci Blog leleplezése után nyílvánosan is olvasható önéletrajzát is módosította.

A jelöltek névsora

Alex Ágnes Kornélia (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja)
Balogh Istvánné (Együtt 2014)
Beszeda Anna (Új Dimenzió Párt)
Gyimesi László (Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség)
Kassai Dániel (Lehet Más a Politika)
Kecskés D. Gusztáv (A Válasz Párt)
Koltai Péterné (Új Magyarország Párt)
Kostva Bánk László (Szociáldemokrata Párt)
Kucsák László (Fidesz–KDNP)
Kunhalmi Ágnes (Kormányváltó Összefogás)
Makai Tibor (Jobbik Magyarországért Mozgalom)
Mészáros Norbert (Seres Mária Szövetségesei)
Mlinkó László Csaba (Magyar Republikánus Politikai Párt)
Szabó József (Közösség a Társadalmi Igazságosságért)
Tagyi Kristóf Tibor (független jelölt)
Várhegyi Csaba (Magyarországi Szociáldemokrata Párt)
 

„Ígérem, nem fogok csalódást okozni Önöknek – írja bemutatkozásában Kunhalmi Ágnes.
„Köztiszteletnek örvendő, lokálpatrióta szakemberekből álló csapatom segítségével ambiciózus, de megvalósítható programot dolgoztunk ki. Adókedvezményekkel és megrendelésekkel helyzetbe fogjuk hozni a helyi vállalkozásokat, befektetésbarát politikával, valamint saját források bevonásával fejlesztéseket fogunk generálni a kerületben és újraindítjuk a lakótelepek modernizációját, fűtéskorszerűsítését. Emellett elsősorban helyi szakemberekre építve megerősítjük a kerületi intézményhálózatot, jelentősen javítjuk az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások színvonalát, továbbá a helyi kapitányság támogatásával és a városőrség újbóli megalakításával megerősítjük a kerület közbiztonságát. Céljaink megvalósításához a választási győzelmünket követően azonnal hozzálátunk. Ám van, amivel egy napot sem várhattunk, mégpedig a gyermekéhezés teljes felszámolása, amelyet már a választói felhatalmazás elnyerését megelőzően haladéktalanul megkezdtünk.
Megtiszteltetésnek tartom, hogy jelöltként Önökért dolgozhatok, és egyben hozzájárulhatok az Orbán-rendszer leváltásához, amely mindannyiunk közös érdeke. Őszintén hiszem, hogy április hatodika után valóban új korszak kezdődik Magyarország és a XVIII. kerület életében. Tudom, hogy az emberi hangnemre, a tisztességes bánásmódra és a józan gondolkodásra oly sokan várnak. A csendes többség velünk van.”

Akik reménykednek

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltjeként indul Alex Ágnes Kornélia. A jelenleg pénzügyi területen dolgozó hölgy elmondása szerint naponta szembesül a kis- és középvállalkozások, illetve a magánemberek gondjaival.
– Látom a bizonytalanságot, félelmet a jövőt illetően, ami a folyton változó politikai irányzatok miatt mindenki számára tervezhetetlenné vált – mondta Alex Ágnes Kornélia. – Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a szociáldemokraták által megfogalmazott értékrendet képviselve a párt keretében szeretném az eddig megszerzett tapasztalataimat hasznosítani.
Seres Mária Szövetségeseit egy hőlégballon-pilóta, Mészáros Norbert képviseli kerületünkben.
– Magyarország a hazám, itt vagyok otthon. Nem akarom, hogy a mögöttünk lévő több mint tíz esztendőben tapasztalható migrációs folyamat erősödjön, folytatódjon. Itthon akarom tudni a családtagjaimat, barátaimat, egykori osztálytársaimat, munkatársaimat, szomszédjaimat és valamennyi jóravaló honfitársamat. Fontosnak tartom a feltörekvő generáció támogatását, lehetőségeinek megteremtését, itthon, külföldön megszerzett tudásuk, tapasztalatuk Magyarországon történő hasznosítását, valamint a szakmák, szakemberek értékelését, megbecsülését.
A 2013-ban bejegyzett Válasz Párt egy keresztény közéleti mozgalom. Kiemelt célja az, hogy Isten Magyarországra vonatkozó akarata a politikában is megvalósuljon: felálljon egy működésének minden látható és láthatatlan elemében gyakorlóinak hitét bi onyító, keresztény politikai erő, amely sikeresen működik, és alkalmas meghatározó befolyást gyakorolni az országra – olvasható a párt honlapján.
Jelöltjük, a párt alapító tagja, egyben elnöke Kecskés D. Gusztáv 1993-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett történelem–magyar szakos középiskolai tanári diplomát. Tíz évvel később doktori címet nyert a Sorbonne Paris III Egyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen. Tudományos kutatóként szakterülete a nemzetközi kapcsolatok története és Magyarország külpolitikája a XX. században.