Bevált az új közbiztonsági szolgáltatás

Írta:  2014.04.13.
Egyre ismertebbek a XVIII. kerületben tavaly megnyílt rendőrségi irodák.
Egyre ismertebbek a XVIII. kerületben tavaly megnyílt rendőrségi irodák. A Havanna-lakótelepen júliusban, a pestszentimrei Imre-házban pedig karácsony előtt átadott iroda léte hamar bekerült a köztudatba, az emberek rövid idő alatt megtanulták, hogy ügyes-bajos dolgaikkal nem kell a távolabb lévő rendőrkapitányságra menniük.

Amint azt Száva Flórián rendőr őrnagy, bűnügyi készenléti csoportvezető, a térfigyelő szolgálat vezetője elmondta, nem meglepő, hogy a Havanna-lakótelepi irodában nagyobb az ügyfélforgalom, de egyre többen keresik fel az imrei irodát is.

Változatos ügyek

A Csontváry utcai irodához elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, autófeltörések, illetve a késő esti rendzavarások, hangoskodások miatt fordulnak a lakosok.
– A lakótelepi ügyelet forgalma egyértelműen bizonyítja, hogy valós volt a lakossági igény, és az itt élők körében rendkívül pozitív a munkánk megítélése. A több megkeresés csak részben magyarázható azzal, hogy ez az iroda már tíz hónapja működik – tájékoztatott Száva Flórián. – A lakókörnyezet sajátosságaiból, az itt élők számából adódóan gyakoribbak a problémák. 

Az önkormányzat pályázik az alacskai fejlesztésre

Április első napján született meg az a belügyminiszteri rendelet, amely lehetőséget kínál a kerületi térfigyelő rendszer fejlesztésére.
– A pályázattal egy évekkel ezelőtt megfogalmazott célunk, az Alacska-lakótelepi fejlesztés válhat valóra – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Az önkormányzat ugyan az éves költségvetésben tervezte a rendszer fejlesztését, de ismerve a gazdálkodási kereteinket ez az összeg nagyobb méretű beruházásra nem elég. Ha sikeresen veszünk részt a 100 százalékban előfinanszírozott, vissza nem térítendő támogatást adó pályázaton, akkor már a nyáron elkezdődhet az Alacska-lakótelep korszerű térfigyelő rendszerének a kiépítése.
 

Az őrnagy hozzátette, hogy a közös képviselők, házgondnokok munkáját is nagymértékben megkönnyíti az iroda, mert a mindennapos bejelentésekkel – egy lakótelepen gyakori a lépcsőházi rongálás és az ablakok betörése – nem kell az Üllői úti kapitányságra szaladgálniuk.
– A rendőrkollégák munkája is könnyebbé vált annyiban, hogy az autós vagy a gyalogos járőr is gyorsabban tud reagálni, mert hamarabb szerez tudomást egy bűnesetről vagy balesetről. Bűnmegelőzési szempontból pedig némi visszatartó ereje van az irodában szolgálatot teljesítő rendőr jelenlétének.

Fontos a megelőzés

Az imrei irodával kapcsolatban Száva Flórián kiemelte, hogy a Havanna- lakótelepihez hasonlóan hamar elterjedt a híre, ami részben a médiabeli megjelenésnek, részben annak köszönhető, hogy az intézkedő rendőrök tájékoztatják az itt élőket erről a lehetőségről, illetve rendszeresen kihelyeznek szóróanyagokat például a szakorvosi rendelőben.

– Pestszentimrén az idősek sérelmére elkövetett csalásról vagy annak kísérletéről szóló bejelentés gyakori. A közelmúltban történt, hogy egy idős bácsit valamilyen ürüggyel leszólítottak az utcán, hazáig kísérték, és az otthonából több dolgot elloptak.
Az effajta bűncselekmények elkerülésében az egymásra való odafigyelés is sokat segíthet.
– Ezt az a szerencsés kimenetelű eset is bizonyítja, amikor egy idős hölgyet a klasszikus, az „unokával baj történt, pénz kellene” szöveggel hívtak fel telefonon, de amikor a hölgy elmondta a szomszédjának, hogy hova indul, az figyelmeztette, hogy valószínűleg becsapták. Ezért a találkahely helyett a rendőrségi irodába ment, így nem valósult meg a bűncselekmény – mondta Száva Flórián, aki úgy véli, a megelőzés a rendőri szakmában is többet ér. – Egy bűncselekmény meghiúsulásakor ugyan nincs látványos rendőri munka, viszont áldozat vagy károkozás sincs, ami előbbre való minden statisztikánál, és számomra ez, a bűnmegelőzés a rendőri munka lényege.
A két iroda felállítása egyértelműen pozitív változásokat hozott mind a bűnmegelőzésben és a felderítésben, mind a lakosság és a rendőrség kapcsolatában. Az ügyeletes rendőr mindkét helyen munkanapokon 10 és 20 óra között fogadja az ügyfeleket. A Csontváry utcai ügyelet telefonszáma: 06-20-330-8515, az Imre-házi rendőrségi irodáé: 06-20-321-1016.