Hatalmas változások az Eszterlánc Tagóvodában

2022.10.17.

Az utolsó simításokat végzik a Havanna-lakótelepen az Eszterlánc Tagóvodában, amit ma reggel közösen látogatott meg Szaniszló Sándor polgármester és Kőrös Péter alpolgármester, aki egyben a körzet képviselője is.

 

A látogatás apropóját részben az óvoda épületének korszerűsítése szolgálta, ugyanis az egész létesítményt hőszigetelték, a homlokzatát és tetejét is. Ezzel párhuzamosan 35 darab bevilágítóablakot is kicseréltek.

Mintegy 30-40 százalékos megtakarítást eredményezhet a 16 cm vastag hőszigetelőréteg a fűtésben. Mindez nemcsak a környezetvédelmi és fenntarthatósági helyzeten javít, hanem kicsit az Önkormányzatunk kiadásaiból is lefaraghat.

Kőrös Péter szerint a jelenlegi, elszabadult rezsihelyzetben lehet igazán értékelni az energiatakarékosságot elősegítő fejlesztéseket. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a kormány az eddigi, éves 100 millió forintról 1300 millió forintra emelte az Önkormányzatunk által fizetendő távhő díját. Mivel az Eszterlánc Óvoda is távhős, így ezentúl még többet számít majd a hőszigetelése.

A fejlesztéseknek köszönhetően az intézménybe új inverteres klíma berendezéseket is telepítettek, az eddigi 4 csoportszoba helyett már 8 csoportszoba rendelkezik ilyennel. Kerületünk vezetői számításokat végeznek, hogy az irreálisan drága távhőt hogyan lehetne esetleg a fűtésre is alkalmas klímákkal kompenzálni.

Egy másik nagy változásról szintén egyeztettek a helyszínen Kékesi Szilviával, a BP18 Egyesített Óvoda intézményvezetőjével, mégpedig az óvoda udvarának felújításáról, ami novemberre készülhet el. Vizes játszórésszel, hajóval és további újdonságokkal, játszóeszközökkel gazdagodik az intézmény. 

A fejlesztéseket a 18. kerületi Önkormányzat saját forrásaiból valósítja meg. Az épület korszerűsítése 100 millió forintba, az udvar felújítása pedig 34 millió forintba kerül.