AZ EU-ban is elsöprő a Fidesz-győzelem

Írta:  2014.05.26.
Nagy előnnyel nyerte meg a Fidesz-KDNP itthon az EU parlamenti választásokat, de a legnagyobb szavazati arányt érte el a győztes Európai Néppártban is.

Az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládján belül, mind a 28 uniós tagországot figyelembe véve, a Fidesz-KDNP szerezte a legnagyobb arányú, 51,49 százaléknyi szavazatot - derül ki a hétfő hajnalban hozzáférhetővé vált választási eredményekből.
Orbán Viktor miniszterelnök már a magyar eredmények közzététele után elmondott beszédében megemlítette, hogy az EP legnagyobb frakcióját adó pártcsoport tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez. A sok EU-tagállamban már végeredménynek tekinthető összesítés szerint az EPP-n belül egyetlen más pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie hazájában.
Itthon a legnagyobb vereséget az MSZP szenvedte, amelytől a Demokratikus Koalíció átvenni látszik a baloldali vezető szerepet. A párt vezetése felajánlotta lemondását.