Hurrá, nyaralunk!

Írta:  2014.05.31.
Milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre és a fiatalokra nyáron? Hasznos tanácsok, nem csak szülőknek.
Itt a nyár, s itt a nyári szünet. A diákoknak ez a felhőtlen boldogság, a szabadság ideje. A szülőknek ugyanakkor a gondé: mi legyen a gyerekkel, gyerekekkel, amíg ők dolgoznak, ki vigyáz majd rájuk, mivel töltik a napjaikat? – ilyen és ezekhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg bennük. Szülőknek és csemetéiknek próbálunk hasznos tanácsokkal szolgálni Potyondi István rendőr alezredes, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjének segítségével.

A vakáció alatt megsokasodnak a közlekedési balesetek. Elsősorban azért, mert a fiatalok többet tartózkodnak a szabadban, mint iskolaidőben. Például rendkívül gyakori, hogy a Havanna-lakótelepet átszelő Barta Lajos utcán körülnézés nélkül szaladnak át a gyerekek. Ajánlatos tehát minden reggel felhívni a kisebbek figyelmét az úton való átkelés veszélyeire.

A bringa is jármű

Sok diák pattan nyeregbe. Vegyük sorra, mik a kerékpár kötelező felszerelései. Csengő, 150 méterre világító első lámpa és fehér prizma, hátul piros fényvisszaverő, 150 méterről látható helyzetjelző lámpa, az első küllőkön 2 borostyán színű prizma, továbbá kerékpáros sisak, illetve éjszaka és lakott területen kívül sárga láthatósági mellény.
A közlekedésbiztonság mellett a kerékpár őrzéséről sem szabad megfeledkezni, mert megfelelő biciklizár nélkül könnyen ellophatják a bringát.

A kismotor is motor

Tizennégy év fölött, segédmotor-vezetői engedéllyel, bárki vezethet maximum 50 cm3 hengerűrtartalmú kismotort. A motor, még ha viszonylag kicsi is, veszélyes üzem, a vezetéstechnikához az esés is hozzátartozik. Megszívlelendő ez főleg nyáron, amikor védőruha nélkül, rövidnadrágban, pólóban pattan valaki robogóra.

Nincsen legális kábítószer

Haverok, buli… És sajnos a drog. Minden lány figyeljen arra, hogy a szórakozóhelyeken kizárólag bontatlan üvegből kitöltött üdítőt fogadjon el. Megannyi partidrog vagy kifejezetten nemierőszak-drognak nevezett, a köznyelvben Ginaként elhíresült szer teheti védtelenné az áldozatot.
Magyarországon az számít pszichoaktív szernek, amelynek bármely összetevője szerepel az úgynevezett C jegyzékben. Az illegális vegyészet sajnos annyira aktív, hogy folyamatosan a hatóságok előtt jár, s megelőzi a szerek listába vételét. E téren szükséges a legnagyobb odafigyelés. Ha a szülők bármi szokatlant vesznek észre a gyermeken – bódult állapot, tág vagy éppen nagyon szűk pupilla, fokozott folyadékpótlási igény, ingerlékenység, levertség, radikális változás az anyagi helyzetében –, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, illetve a hatósághoz. Természetesen az igazságszolgáltatás nem büntetni akar, sokkal inkább segíteni, ezért úgynevezett eltereléssel élnek a hatóságok, vagyis terápiával, nem megtorlással.