Hasznos tanácsok az esetleges visszaélések elkerülésére

Írta:  2014.08.16.
Néhány tanács, hogyan kerülhetjük el, hogy rossz vagy álvállalkozókkal kössünk üzletet a csatornarákötések ürügyén.
Gyors ütemben épül az új szennyvízcsatorna a XVIII. kerületben. A vezetékek csaknem kétharmada, 58 kilométernyi már a föld alá került. A háztartások rákötését az új csatornára a tisztítóakna teszi lehetővé. A bekötés pontos helyének meghatározása végett a kivitelező képviselője személyesen keresi fel az ingatlantulajdonosokat. Az esetleges visszaélések elkerülésére fontos tudni, hogy a lakóépületbe semmilyen esetben nem szükséges bejutnia a kivitelező képviselőjének. Cikkünkben hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy a telken belüli munkálatok és a kivitelezői egyeztetések kellemetlen következmények nélkül valósuljanak meg.

A BKISZ-beruházás részeként kiépülnek az utcai szennyvízvezetékek, és a telekhatáron belülre 1 méterig bevezetik az új közcsatornát. Ezt a telken belüli szakaszt házi bekötőcsatornának nevezik, amely az ún. tisztítóidomban vagy tisztítóaknában végződik, melyet a rákötésig ideiglenesen lezárnak. A tisztítóaknától kezdődően a telekhatáron belüli csatornaszakasz az ún. házi hálózat, amelynek kivitelezőjét mindenki maga választja ki.
Az utcai csatornázást végző kivitelező cég illetékes munkatársai közvetlenül az adott utcaszakaszt érintő munkálatok kezdete előtt felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a háztartások rákötését lehetővé tevő házi bekötőcsatorna telken belüli helyéről egyeztessenek. Fontos tudni, hogy amennyiben a kivitelező első alkalommal nem találja otthon az ingatlan tulajdonosát, köteles meghagyni az elérhetőségét és egy újabb időpontban felkeresni a tulajdonost. Az érintett lakosoknak érdemes elősegíteniük a gördülékeny egyeztetést a kivitelezővel, mert saját érdekük, hogy a bekötés a lakóépülethez képest a legkedvezőbb helyen épüljön ki.

Arcképes projektigazolvány

A csatorna építését végző vállalkozók a lakossági megkeresések, egyeztetések alkalmával arcképes kivitelezői igazolványt mutatnak fel. Az igazolványon szerepel a beruházás zöldszáma, amelynek felhívásával ellenőrizhető az egyeztetés céljából becsengető építési vállalkozó személyazonossága.

Nem szükséges bejutni a lakóépületbe

A tisztítóaknával kapcsolatos egyeztetéshez, illetve a telken belüli munkálatokhoz a műszaki munkatársaknak NEM szükséges bejutniuk a lakóépületbe! Éppen ezért figyeljünk arra, hogy esetlegesen magukat kivitelezőnek kiadó illetéktelen személyek csatornázási munkálatokra, vagy a házi bekötőcsatorna ellenőrzésére hivatkozva be szeretnének jutni a lakóingatlanunkba. Éppen ezért ne engedjék be a csatornázási munkálatokra vagy a házi bekötőcsatorna ellenőrzésére hivatkozó, magukat kivitelezőnek kiadó illetéktelen személyeket a lakóingatlanunkba. (Eleve megszüntettem a lakosokra vonatkozó többes elsőket a cikkben.) Ha ilyen eset előfordul, az alábbi telefonszámokon mindenképpen hívják fel a területileg illetékes építésvezetőt, és ellenőrizzék, hogy valóban szükséges egyeztetésről vagy munkavégzésről van-e szó:

• Colas Alterra Zrt. – Dézsi Zsolt, 06-30-311-9899
• Duna Aszfalt Kft. – Király János, 06-20-423-5270; Szabó Péter, 06-30-494-6826
• Mészáros és Mészáros Kft. – Susán Zoltán, 06-20-240-4701; Vujity Radovan, 06-20-297-0796
• Penta Kft. – Süle Csaba, 06-30-606-7391; Vitányi Attila, 06-30-418-9450
• SADE Kft. – Piukovics Antal, 06-30-513-4926


Nincs szükség utólagos személyes ellenőrzésére

A rákötést lehetővé tevő házi bekötések kiépítése után a projekt keretében NEM VÉGEZNEK a szakemberek utólagos személyes ellenőrzést, egyeztetést. A bekötések megfelelő elvégzését kizárólag az utcai gerincvezetéken keresztül, kamerás vizsgálattal ellenőrzik. Amennyiben valaki erre hivatkozva szeretne bejutni az ingatlanukba, az esetleges visszaélések elkerülése érdekében szintén kérdezzék meg telefonon az illetékes építésvezetőtől, hogy valóban szükséges egyeztetésről, ellenőrzésről van-e szó.