Hogy adventkor és karácsonykor se legyen tűz!

Írta:  2014.12.14.
A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkezni a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról.
A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkezni a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról. Az elmúlt évtizedek során sajnos nem múlt el úgy az ünnep, hogy a fővárosi tűzoltóknak ne kellett volna karácsonyi gyertya okozta lakástűzhöz vonulniuk.

Ha esetleg tűz keletkezik a lakásban, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot. Lehetőleg kezdjük is meg a tűz oltását nedves pokróccal, egy vödör vízzel vagy tűzoltó készülékkel. Ha azonban a lángok a testi épségünket veszélyeztetik, rögtön meneküljünk az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, zárjuk be, így lassabban terjed a tűz. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot! Éjszakai nyugalmunkat biztosíthatja a ma már néhány ezer forintért beszerezhető füstjelző berendezés.
Az adventi koszorút hőszigetelő alátétre helyezzük, minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságra, és a gyertyák, mécsesek nem éghető tartóban legyenek, rögzítve a koszorún, de nem annak gyúlékony részei mellett. Ne gyújtsunk gyertyát függöny közelében, és az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, és ne vigyük egyik helyről a másikra! A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák! Ügyeljünk arra is, hogy a kanóc ne legyen túl hosszú! Az esetleges oltására tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
Vágott fenyő esetében „vizes” tartót vagy talpat alkalmazzunk! Műfenyő esetén lehetőleg a „tűzálló” kivitelűt válasszuk! A fára gyertyákat, csillagszórókat kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!
A karácsonyfa közelében legyen kéznél olyan eszköz, amellyel az esetlegesen keletkező tüzet annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal olthatjuk el! Soha ne állítsuk a fát a menekülési útvonalra, ajtó elé, illetve annak közelébe.
Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket használjunk, és azokat biztonságosan rögzítsük a fán, úgy, hogy sem a levelekhez, sem a vezetékhez ne érhessenek hozzá. Működtetésükkor gyermekek csak felügyelet mellett tartózkodjanak a helyiségben! Legfeljebb egy, világító kapcsolóval ellátott hosszabbító elosztót használjunk, amelynek az üres csatlakozóhelyeit zárjuk le „vakdugóval”. Lefekvés vagy a lakás elhagyása előtt az izzósort és az elektromos díszeket válasszuk le a hálózatról.