A PM szólt az útdíj miatt

Írta:  2015.01.16.
Az útdíj-rendelet átgondolását és megváltoztatását várják a kormányzattól a Párbeszéd Magyarországért XVIII. kerületi önkormányzati képviselői. A párt nyitott ajtókat dönget.
Az útdíj-rendelet átgondolását és megváltoztatását várják a kormányzattól a Párbeszéd Magyarországért XVIII. kerületi önkormányzati képviselői. Petrovai László és Horváth Zsófia a pestszentlőrinci Polgárok Háza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy eleget téve Orbán Viktor miniszterelnök kérésének, most szólnak, hogy szerintük hibás az útdíj-rendelet.
A PM felvetése kissé megkésett, hiszen a kormány már bejelentette, hogy februárban a tapasztalatok alapján felülizsgálják a rendszert, és várhatóan több szakaszt is kiesznek a fizetős utak közül. Az eddig napvilágot látott terek szerint a Ferihegyi út külső szakasza, amely Ferihegy II-re vezet, ugyancsak útdíjmentesen használható majd.

– Jelenlegi formájában ez csak egy újabb sarc. Az autópályák városi elkerülő- és bevezető szakaszainak fizetőssé tétele átgondolatlan, környezet- és egészségkárosító rendelkezés. Az ebből tervezett bevételek könnyedén kiválthatók lennének például a kormányzat pazarló szolgálati autó osztogatási gyakorlatának feladásával, a magáncélú kormányzati gépkocsihasználat megadóztatásával – fogalmazott Petrovai László, miután január 15-én délelőtt néhány percre jelképesen kordonnal zárták el a kerületi Fidesz-iroda bejáratát, a bejárati ajtó üvegén pedig elhelyezték a véleményüket tükröző matrica táblát is.
A PM képviselője ugyanakkor elismerte, hogy önmagában a megyei matricarendszer valóban sokaknak könnyebbséget jelenthet.