Janiczak: Életforma legyen a jobbikos lét

Írta:  2015.03.13.
Janiczak Dávid volt a Jobbik Nemzeti estek című sorozatának soron következő vendége.
A tavaly őszi önkormányzati választások egyik meglepetése volt, hogy Ózdon Janiczak Dávid, a Jobbik jelöltje lett a polgármester. A párt XVIII. kerületi szervezete a Nemzeti estek március 6-i előadójának a fiatal, mindössze 28 éves városvezetőt hívta meg, hogy beszéljen sikere titkáról, és arról, milyen tervekkel vágott neki az ötéves polgármesteri ciklusnak.

– A választási kampány során meg kellett értetni az emberekkel, hogy semmi sincs előre lejátszva, a szavazás napján dől el, hogy ki fog győzni. Ehhez pedig az kell, hogy minél többen menjenek el szavazni. Nem jó hozzáállás az, amit Ózdon is tapasztaltam, hogy sokan úgy gondolták, az ő szavazatuk nem számít – foglalta össze a tavaly októberi választási kampány számára talán legfontosabb tapasztalatait Janiczak Dávid.
A politikus a terveiről elmondta, hogy olyan várost szeretne, ahol a korrupciónak nincs helye, és ahol a legszegényebb réteghez tartozók is megértik azt, hogy ha más nincs, akkor a közmunka is értékes, de csak akkor származhat ebből jövedelmük, ha valóban látható teljesítmény van mögötte.
– A közfoglalkoztatás nem az adófizetők pénzéből adott ajándék, hanem egy lehetőség, hogy egyáltalán bevezessük a munka világába azokat, akik eddig soha nem is voltak a munkaerőpiacon.
A Jobbik jövőbeni lehetőségeiről Janiczak Dávid úgy vélekedett, hogy a párt 2018-ban felválthatja a jelenlegi kormánypártot, ehhez azonban sokat kell még dolgozni.
– Oda kell figyelni arra, hogy a párt szimpatizánsait, aktivistáit, főleg a kisebb településeken, egyértelműen azonosítják a Jobbikkal. Az emberek véleménye a pártról olyan lesz, ahogy a környezetükben élő jobbikos ismerősük viselkedik. A Jobbik vidéki eredményei azt mutatják, hogy gyakran jobb eredményeket ért el azokon a településeken, ahol nincs alapszervezete, mint ahol van. Mert az emberi tényezők közrejátszanak ebben. Ezért kellene mindenkinek felfognia, hogy a jobbikos lét nem pártszimpátia kérdése, hanem életforma kell hogy legyen.