Belülről fakad az átalakulás

Írta:  2015.04.29.
Magyarországon akkor van esély politikai és társadalmi változásra, ha az emberek önmagukban kezdik meg az átalakulást. Ez volt Szaniszló Ferenc újságíró legfontosabb üzenete a Jobbik Nemzeti Estek elnevezésű rendezvényén.
Magyarországon akkor van esély politikai és társadalmi változásra, ha az emberek önmagukban kezdik meg az átalakulást. Ez volt Szaniszló Ferenc újságíró legfontosabb üzenete a Jobbik Nemzeti Estek elnevezésű rendezvényén.
Makai Tibor, a Jobbik kerületi önkormányzati képviselője az est házigazdájaként úgy mutatta be Szaniszló Ferencet, hogy személyében olyan ember látogatott el a Kondor Béla Közösségi Házba, aki kimondja az igazságot. Az est vendége erre reagálva úgy fogalmazott, hogy ő mindig a véleményét mondja.

- Ha ez a vélemény egybeesik a tévénézők, a többség véleményével, akkor jó úton járok. Fontos, hogy kimondjuk azt, amit gondolunk, még akkor is, ha ez másoknak fülsértő, ami egy demokráciában számomra furcsa – mondta Szaniszló Ferenc, aki előadásában visszaemlékezett a diákkorára is, amikor egy olyan korban élt, amikor senki nem hitte, hogy egy világbirodalom milyen gyorsan összeomolhat.
- Nagy tapasztalat volt, hogy olyan gyorsan eltűnhet egy akkora hatalom, mint a Szovjetunió. Egy igaztalan birodalom összeomlása azonban törvényszerű, ha az az emberek ellen dolgozik. Ez ugyanígy megtörténhet most is – utalt a jelenlegi kormányzatra Szaniszló Ferenc. – A változásokat azonban önmagunkban kell megkezdeni. Csak belülről szabadulhat fel az az alkotó, teremtő erő, amiről a legtöbben talán nem is tudják, hogy bennük van. Azonban ha ez az erő jó irányba megy, akkor csodákra leszünk képesek.
Szaniszló Ferenc Magyarország történelmére visszatekintve úgy fogalmazott: csodának kell tekinteni azt is, hogy a magyarság egyáltalán még létezik. A nemzet sajátosságai közül pedig kiemelte a Himnuszt, amely a világon egyedülálló.
- A nemzetek himnusza a legtöbb esetben harcra buzdító induló, míg a mi Himnuszunk egy fohász, a nép imája. Ugyanakkor a magyarság talán az egyetlen, amely ugyanazon a nyelven több himnuszt is énekelhet. Ott van a Szózat, illetve a régi és az új székely, illetve a csángó vagy a palóco himnusz. És ezek mind magyarul szólalnak meg.