A háborúk hőseire emlékeztek

Írta:  2015.06.02.
Koszorúzással emlékeztek meg Pestszentimrén az I. és a II. világháborúban elesettekről, és a harcok civil áldozatairól május 31-én, a Hősök Napja alkalmából.
Koszorúzással emlékeztek meg Pestszentimrén az I. és a II. világháborúban elesettekről, és a harcok civil áldozatairól május 31-én, a Hősök Napja alkalmából.

Az ünnepséget szervező Széky Endre Történeti Társaság és a XVIII. kerületi önkormányzat képviselői mellett a pestszentimrei oktatási intézmények, civil szervezetek képviselői, és a megemlékezésre kilátogató imrei polgárok is fejet hajtottak a hősök emléke előtt.
A Hősök napja ünnep eredete az 1917-es évre nyúlik vissza. Ekkor foglalták törvénybe, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kell kifejezésre juttatni. Ez a rendelet a második világháború során kiegészült, és az 1938 óta elesettek emlékének megőrzésére is felszólított, de a II. világháború után feledésbe merült.

A rendszerváltást követően, 1992-ben a budapesti Ludovika Akadémia előtt felállított hősök emlékművénél hajtottak ismét fejet a világháborúk hősi halottainak, katonai és polgári áldozatainak emléke előtt május utolsó vasárnapján. Az országgyűlés 2001-ben nyilvánította nemzeti emlékünneppé a Hősök Napját.
- Ezen a napon azokra gondolunk, akik a hazáért, a következő nemzedékekért, azaz értünk is harcoltak. Fontos, hogy megőrizzük a hagyományt, és évről-évre megemlékezzünk azokról, akik a háborúkban kiálltak a településért, a fővárosért, a magyar hazáért – mondta a koszorúzási ünnepségen Lévai István Zoltán alpolgármester.

Pándy Tamás, a Széky Endre Történeti Társaság elnöke úgy fogalmazott, hogy az I. és II. világháborúban elesettek a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért a csatatereken. Előttük, és azok előtt is tisztelegni kell, akik egyéb módon váltak a gyilkos háborúk áldozataivá.
A rövid megemlékezést követően az önkormányzat nevében Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármesterek, a Széky Endre társaság részéről Majer Lajos, Nemeskéri Kutlán Endre és Pándy Tamás helyeztek el koszorút a Hősök terén lévő emlékműnél.