Toyota a villamos sínen, állt a forgalom

Írta:  2015.06.19.
A pilóta maga se tudja, hogy került a sínekre, ahol csaknem egy órán át várakozott, míg megjött a segítség. Addig persze állt a forgalom az 50-es villamos vonalán…

Jól kezdődött a nap egy középkorú hölgy számára, aki június 19-én reggel nyolc órakor a lőrinci Lakatos utcából kanyarodott kis ívben, jobbra az Üllői útra és néhány másodperc múlva már a villamos síneken landolt. A járókelők egy hatalmas csattanásra lettek figyelmesek és látták, hogy egy kékszínű Toyota Corolla fennakad az útpadkán, illetve a sínen. Szerencsére a villamos nem jött szemből, mert akkor komolyabb baleset történhetett volna. A sofőr így is ijedten szállt ki a kocsijából, nézte mi történt, arcát a kezei közé temette, majd telefonált. Néhány férfi – köztük az időközben odaérkező villamos vezetője -, próbálta megemelni az autót, hogy az útra tegyék, de ez nem sikerült. A riadt középkorú hölgytől kérdeztem, hogyan került a sínpályára, mire azt válaszolta, hogy maga se tudja, olyan hirtelen történt minden:

-A Lakatos utcából fordultam ki szabályosan és alig néhány métert mentem csak az Üllői úton, amikor valami miatt félrekaptam a kormányt. Egy rossz mozdulat és már a sínen voltam… - mesélte. A villamos vezetője időközben, hívta a darus kocsit, ami háromnegyed óra alatt meg is érkezett, addig villamos pótló buszok közlekedtek a vonalon. Gyakran találkozik hasonló esettel ezen a vonalon? – érdeklődtem a villamos vezetőjétől.
-Majdnem mindennap – válaszolta. – Ez a főváros legveszélyesebb vonala! A kis utcákból sokszor körültekintés nélkül hajtanak rá a sofőrök a sínekre, nem győzünk fékezni. Én már évek óta erre járok, nagyon kell figyelnem, hogy ne történjen ütközés. Budapesten az 50-esen kívül, a 42-es és az 1-es villamos vonala hasonlóan veszélyes.

- Ilyen esetekben, amikor gondatlanságból fennakad a síneken egy gépjármű és emiatt leáll a forgalom hosszabb időre, kit terhelnek a költségek?
- Ezt nehéz megmondani, mert sok mindentől függ, például a biztosítástól, de az biztos, hogy vállalaton belül ilyenkor a villamos ágazat fizet a busz ágazatnak a „pótlásért”. Egy ilyen darus kocsi kiszállása sem két fillér…
… amire végül is nem volt szükség, mert a kocsi kimenekítését megoldották az üzemzavar-elhárítók „olcsóbban”, fapallókat építettek a kocsi kerekek alá és már folytathatta is az útját – egy óra közlekedési dugó okozása után – a figyelmetlen sofőr.