Fájdalmas emlék az 56-os forradalom

Írta:  2015.06.22.
Az 56-os forradalmi események áldozataira emlékeztek ennek a napnak az évfordulóján a pestszentlőrinci temetőben is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás során, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót. Rájuk, és az ’56-os forradalmi események áldozataira emlékeztek ennek a napnak az évfordulóján a pestszentlőrinci temetőben is.

- Kínzó és fájdalmas minden, a dicsőséges szabadságharc leverésével kapcsolatos történet. A harcokban 2652 magyar vesztette életét, a megtorlások következtében több mint 200 embert végeztek ki, sok ezret bebörtönöztek vagy internáltak, és közel 200 ezren menekültek nyugatra – mondta a mártírokra emlékező beszédében Lévai István Zoltán alpolgármester. – A Nagy Imréék ellen indított per részeként Szilágyi József miniszterelnöki titkárságvezetőt 1958 áprilisában, Losonczy Géza államminisztert pedig előző év decemberében ölték meg a börtönben, nem tisztázott körülmények között.

Az alpolgármester kiemelte, hogy először 1989. június 16-án, Nagy Imre és társai újratemetésén, a Hősök terén tartott gyászünnepségen érezhette a magyar nép, hogy elégtételt szolgáltatott a sors.
- Az újratemetés a rendszerváltó időszak katartikus élménye volt. Lezárt egy kiszolgáltatott, nyomorulttá tevő korszakot, és nyitott egy újat. A szabadság mártírjai nélkül ez nem lett volna így.
A megemlékezésen Papp János színművész elszavalta Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét, amit koszorúzás követett. A temetőben álló kopjafánál Kucsák László országgyűlési képviselő, az önkormányzat nevében Lévai István Zoltán és Molnár Ildikó címzetes főjegyző asszony, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége nevében pedig Csürke Károly és Kovács Lajos helyezett el koszorút. Ugyancsak koszorúval, illetve virágcsokorral tisztelgett a forradalom áldozatainak emléke előtt Tóth Kálmán és Dámsa József (Fidesz), Szarvas Attila alpolgármester (KDNP), Makai Tibor és felesége (Jobbik), Kőrös Péter és Fehér Gábor (MSZP), Zarándi Zoltán és Pócsi Tamás (LMP), Horváth Zsófia és Petrovai László (PM) és Bécsi Richárd (Fidelitas).