Kucsák László: A kultúra nem csak költségvetési kérdés

Írta:  2011.01.25.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évforduló kapcsán a kulturális területtel foglalkozó alpolgármester, Kucsák László alpolgármester a kultúra közösségépítő szerepét, valamint az idei terveket ecsetelte.

– A magyar kultúra napján számos jelentős országos rendezvényt tartanak, amellyel a kerületi programok aligha konkurálhatnak. Miért fontos mégis, hogy a kerületben is megemlékezzünk erről a napról?
 
– Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző értékeinket – szögezte le Kucsák László alpolgármester. A Himnusz egy olyan közösségteremtő mű, amely a magyar embereknek világszerte az összetartozást jelenti. Országos jelentőségűvé pedig éppen azért válik ez a nap, mert helyileg is mindenhol megemlékeznek róla. Jó lehetőség, hogy sokféle kulturális műfaj megjelenjen, és megmutassuk, a mi közösségünk miként ápolja a hagyományokat.

Megtartani az értékeket

– Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a korábbi felelőtlen gazdálkodás miatt a kerület eladósodottsága kritikus mértékű. Ilyen helyzetben nem fél attól, hogy a kultúra kerül háttérbe? 
 
– A kultúra támogatása nem lehet kizárólagosan költségvetési kérdés. Azokat az értékeket, amelyek a kerületben létrejöttek, meg kell tartani, és újaknak is lehetőséget kell biztosítani. A cél, hogy pezsgő minőségi kulturális élet legyen a kerületben, amellyel minél több korosztályt el tudunk érni.

Nívós programokat

– Ez azt jelenti, hogy a gondok ellenére még több pénz lesz a kultúrára?

 
– A költségvetési tárgyalások előtt vagyunk még, ezért konkrétumot felelőtlenség lenne mondani. Az biztos, hogy újra kell gondolni az eddigi rendszert, nem lehet szétaprózni azt a pénzt, amit a kerület kultúrára költ. A kiemelt rendezvények nívós programokat kell hogy nyújtsanak. Nem mérhetetlen mennyiségű rendezvényre van szükség, hanem a minőségre kell törekedni.
Megerősíteni az intézményeket
 
– A városrész hatalmas területéből adódóan jelentős számú létesítményből áll az intézményhálózat. Ez ebben a formában fenntartható?
 
– Az biztos, hogy nagyon feszes költségvetés mellett működhet majd az intézményhálózat, bár ennek a részletei ugyancsak a költségvetés elfogadása után válnak egyértelművé. Az a célunk, hogy megerősítsük az intézményhálózatot, mert ami értéket hoz létre, az semmiképpen nem mehet veszendőbe. A működésüknél azonban kiemelt szempont kell legyen a közösségszervező hatás. Éppen ezért az intézményeknél is az ésszerűsítés és az összehangolás a legfontosabb szempont.