Zeneszóval kezdték az évet

Írta:  2011.01.25.
Az év eleje talán legfontosabb kulturális eseménye a kerületben rendszerint az újévi hangverseny, amelyet a Dohnányi Ernő Zeneiskola zenekarai adnak változó helyszínen – idén a Lőrinci Sportcsarnokban. A hangverseny a hagyományokhoz híven fontos évfordulók köré szerveződött, és a slágerek mellett kortárs darabok is felcsendültek.

Csaknem egy évtizedes hagyománya van már a kerületben a Dohnányi Zeneiskola újévi hangversenyének. A 2002-es induláskor a Karinthy Gimnázium adott otthont az eseménynek, később az újonnan felépült imrei Sportkastély, illetve a Lőrinci Sportcsarnok – e kettő máig váltakozva szolgál a koncert helyszínéül.
 
Eltérő helyszínek
 
– Mindkét helynek megvan a maga előnye – mondta Sánta Ferenc igazgató. – A Sportkastély modernebb, átgondoltabban tervezett épület, ezért kényelmesebbek az öltözők, jobb a tér elrendezése. A Lőrinci Sportcsarnoknak viszont kedvezőbb az akusztikája. A közönség mindkét helyet kedveli, mindkettő megtelik. Az évek során a zenekari tagok hozzátartozóiból, az érdeklődőkből és a szakmai közönségből kialakult egy állandó mag, amelyre számíthatunk.
A most is teltházas hangverseny felépítése a megszokott volt, hiszen az első részben a szimfonikus zenekar lépett fel, a másodikban az ifjúsági fúvószenekar. Tartalmilag azonban eltért a korábbi évektől.
 
Bécsi párhuzamok
 
Az újévi koncerteknek közös hagyománya van Bécsben és Budapesten egyaránt. A bécsihez hasonlóan a mi koncertjeinken is rendszeresen szerepeltek operett darabok, bár az idén ez elmaradt. Helyette több olyan klasszikus zenei művet mutattunk be, ami népszerű a zenekedvelők körében, illetve a fúvószenekar programjába bekerült több kortárs mű is, ami korábban nem volt jellemző – magyarázta Sánta Ferenc. – A mi koncertjeink egyébként mindig aktuális évfordulók köré szerveződnek. Tavaly Händel-jubileum volt, idén pedig Erkel-évforduló, ennek megfelelően válogattunk. Előre elárulhatom, hogy a jövő évi újévi koncerten biztosan el fog hangozni néhány Liszt-darab, hiszen 2011 az ő éve.
 
Vendégművészek
 
A január 9-én, a Lőrinci Sportcsarnokban tartott hangversenyen ugyancsak a tradícióknak megfelelően vendégművészek is felléptek.
 – Szenthelyi Miklós hegedűművész, mint kerületben élő művész az első pillanattól rendszeres szereplője a koncerteknek, és minden évben igyekszünk olyan előadót hívni, aki szereplésével emeli az ünnep fényét. Idén Fejér András harsonaművész, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar I. harsonása, illetve Alfio Grasso énekművész tisztelt meg bennünket – foglalta össze az igazgató hozzátéve. – A jövő évről most nem beszélek, mert meglepetésre készülünk.
Bizakodó évkezdet

A hangversenyt Ughy Attila polgármester újévi köszöntője nyitotta, amelyben John Lennont idézte: „az élet az, ami megtörténik velünk, miközben nekünk teljesen más terveink vannak”. A polgármester – utalva arra, hogy a kerület nehéz helyzetben zárta az elmúlt évet – kifejtette, mindez talán soha nem volt olyan aktuális, mint ma, de fontos, hogy az új esztendőt bizakodva, és ilyen ünnepi hangulatban kezdhetjük el.