Szomorú centenárium

Írta:  2011.01.25.
Búza Barna szobrászművész sok köztéri szobrát csodálhatjuk meg országszerte, de számos síremléket, kisplasztikát, több mint száz érmet alkotott életpályája során. A művész születésének 100. évfordulója alkalmából, január 13-án emlékkiállítás nyílt a Kondor Béla Közösségi Házban.

A vendégeket Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte. A kiállítást Bereczky Loránd főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója nyitotta meg, ahol a Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanárai - Lovik Katalin, Török Beáta gordonkán, Handl György zongorán - közreműködtek. A kiállítás kurátora és rendezője Buczkó Imre festőművész, művészeti író, akit szoros barátság fűzött a szobrászművészhez.
Búza Barna több szállal kötődött a XVIII. kerülethez. Egyrészt alapító tagja volt a kerületi székhelyű, 1985-ben létrehozott Művészeti Tárló Baráti Körnek, örökös díszelnöke az ugyancsak XVIII. kerületi Művészeti Tárló Közhasznú Egyesületnek.
A kerület felkérésére készült születésének 100. évfordulójára egy tárlattal, ám ezt a tervét nem tudta megvalósítani. Emlékkiállítás lett belőle…
„A klasszikus szobrászat törvényszerűségének megfelelően egyéni ízzel megfogalmazva, minden mű ugyanazt az életörömet sugározza, és adja tovább, mint ami a mestert jellemezte” – mondta méltató beszédében Bereczky Loránd.
 
 
Köztünk élő szobrok
A művész és a kerület között kialakult szoros kapcsolatot Búza Barna három köztéri alkotása is jelzi. A „Lány galambokkal” (Pax emlékmű) a Kossuth téren, a „Lány mandolinnal” Kondor Béla sétányon, a „Fésülködő” a Ferihegyi Galéria dísze volt 2000-ig, jelenleg ismeretlen helyen található.