Grafikai kiállítás tarotosan

Írta:  2011.02.25.
Frömmel Gyula Illusztrációk című kiállítás grafikáinak elkészítéséhez Színe és fonákja címmel írt saját kisregénye adta az ihletet.

 A Magyar Kultúra Lovagja festőművészként ismert Frömmel Gyula, meglepő módon nem festményeivel várta közönségét, hanem grafikáival. Igen apró részletességgel kidolgozott alkotásokkal szembesülhettünk a kiállítóterem falán, de ami első pillantásra szembetűnő volt, hogy ezek a grafikák nagyméretű tarot kártyalapok.
A művész újabb meglepetéssel is szolgált, ugyanis megtudhattuk, hogy Színe és fonákja címmel írt – kiadás előtt álló – kisregénye adta a kiállításon bemutatott grafikák elkészítéséhez az ihletet. Elmesélte, hogy két évvel ezelőtt sikeresen szerepelt egy irodalmi pályázaton, ez volt a kiindulási pontja grafikák megálmodásának.

 
– Amikor írok, saját képi fantáziám szerint képileg is vizualizálom. Az írás és a grafika szervesen kapcsolódik egymással, de mindkettő, „saját jogán” létezik” –hangsúlyozta a művész. – A jelképek, szimbólumok az emberi lélek mélyéről bukkannak elő. Amiről írok az a valóságban megtörtént, és dramaturgiailag úgy szerkesztettem meg, ahogy a festő képelemekből létrehozza a festményt.
A művész tárlatát Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár nyitotta meg február 8-án a Lőrinci Nagykönyvtár Galéria 18 kiállítóhelyiségében.
 
A tarot kártya kulcsfigurája a „Vándor”, amely maga a művész, a történet főszereplője.
– A kártyalap a 0 és a 22 számot egyaránt viseli, adódott az elbeszélés keretes formája, az előhang kicsit másképp megismétlődik a történet végén. A kettő közti 21 fejezet egy lelki utazás, így az egész magában foglalja az újrakezdést; a kezdet és a vég, az indulás és a megérkezés örök körforgását – mondta Frömmel Gyula.