Szívet, lelket nyitogató Nyitnikék

Írta:  2011.03.09.
Az Egyesített Bölcsődék Nyitnikék Gondozónői Kamarakórusa Kodály Zoltánt idézve választott mottót: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét. A kórus stílusosan énekelve ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját február 25-én, a Városháza Dísztermében.
 
A kórus alapvető szakmai célkitűzése – az öröméneklés mellett – az iskoláskor előtti zenei nevelés fontosságának népszerűsítése, Forrai Katalin nemzetközi hírű zenepedagógus emlékének megőrzése, továbbadása.
– A „Nyitnikék” Kamarakórus 2001. január 6-án alakult meg a kerület kilenc bölcsődéjének munkatársaiból – mondta Kiss Ferencné az Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetője. – Teljesen amatőr, minden zenei előképzettség nélkül született meg a kórusalapítás gondolata. Az elhatározást Gráfné Forrai Magdolna, karnagy segítette megvalósulni, az alapokat ő teremtette meg.
A kórus rendszeresen szerepel szakmai rendezvényeken, minden év áprilisában a vasárnapi kórusmatinén fellép a Nemzeti Galériában, Történeti Múzeumban, ahol Forrai Katalin zenepedagógus gyermekdalai és egyéb kórusművek szerepelnek a repertoáron. A kórus énekelt már az Olasz Kultúrintézetben, Kárpátalján, magyar lakta kistelepüléseken, és minden év január első vasárnapján hagyományosan a Szent László plébánián ad újévi koncertet.

Jelenleg az országban egyedüli bejegyzett kórus, amely bölcsődei munkatársakból alakult.
Az énekkari tagok között vannak több gyermekes gondozónők, sőt nagymamák, élelmezésvezetők, technikai dolgozók is, akik ráéreztek az éneklés örömére. A munkaidő lejártával, hetente több alkalommal intenzív próbákon vesznek részt. A kórus jelenlegi karnagya 2005. februárjától Döbrössy János, tanszékvezető főiskolai docens.