Április 1.: tréfás kiállítás a Kondorban

Írta:  2011.04.08.
Lassan már hagyomány, hogy április 1-én képzőművészek rendkívüli kiállítást rendeznek a Kondor Béla Közösségi Házban. Az idén először több mint egy hétig nyitva tartó tárlat vidám szín a fővárosi kulturális életben.
 
– Annyi minden okoz keserűséget manapság: semmi másra nincs akkora szükségünk, mint a nevetésre – mondta Kiss Marianna, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója.
 
A kettő már hagyomány
 
Ez a szűkszavú, de kifejező filozófia húzódik meg a kezdeményezés mögött, hogy a névadó születésének 80., és a létesítmény fennállásának 25. évfordulóját ezen a tavaszon ünneplő intézmény már másodszor adjon otthont képzőművészek április 1-i kiállításának.
– Mivel ez a 2. alkalom, már talán mondhatjuk, hogy hagyomány – állapította meg tréfásan Árvay Zolta képzőművész, a kiállítás egyik rendezője. – Egyébként Huller Ágoston feleségéé az ötlet, aki fizikus. Ő szervezett egy ilyen programot saját munkatársaival pár éve, mi pedig elirigyeltük. Tavaly nagy sikere volt a kezdeményezésnek, ezért gondoltuk, hogy érdemes megismételni. A kiállítókat nem kellett kétszer kérni, úgy tűnik, mindannyian szeretünk együtt nevetni.
 
Színvonalas külváros
 
Huller Ágoston – maga is jeles alkotó –, a tárlat másik rendezője ugyancsak örömmel emlékezett vissza a kezdetekre.
– Még ma is gyakran furcsa éllel mondják, hogy ez itt a külváros. Amikor a Kondorban kiállításokat és más eseményeket kezdtünk szervezni, elhatároztuk, hogy ezzel nem törődünk, olyan színvonalú rendezvényeket hozunk létre, ami a hazai művészeti életben bárhol megállná a helyét. Ebben kezdetektől partner Kiss Marianna – mondta Huller Ágoston.
 
A szamárfül metafórái
 
Szó, ami szó, a Szamárfül című mostani kiállításra is olyan neveket sikerült becsábítani, akikkel rendszeresen találkozunk a főváros és az ország más galériáiban is. Csak néhányukat említve: elhozta két grafikáját a rafinált humoráról ismert Tettamanti Béla, a különleges látásmódú Kádár János Miklós, és kiállított a fotós szakma nagy tekintélye, Tóth József is.
– A kiállítók köre nagyjából azonos a tavalyiéval, azzal a kiegészítéssel, hogy fiatal alkotók is csatlakoztak a csoporthoz. Ez örömteli, hiszen azt mutatja, hogy érdekes, élő kezdeményezésről van szó – magyarázta a tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti író.
Az április 9-ig nyitva tartó kiállítás címe egyébként nem árul zsákbamacskát. A kifejezetten ez alkalomra készült művek (festmények, grafikák, kisplasztikák, videók, installációk) egy része szó szerint a szamárfület választotta témájául: azt a szamárfület, amely a papírlap sarkának felgyűrődésével képződik, és azt is, amelyet csintalan lelkű diákok vagy kollégák a fotózáskor mutatnak egymásnak – más részük tágabban a szamarat, a bolondozást, tréfálkozást tekintette tárgyának.
Mindez rövid ideig látható, ezért érdemes sietni.