A zenéhez nem kell tolmács!

Írta:  2011.04.08.
Budapesti Rapszódia címmel Magyar-Orosz Gyermek Fesztivált rendezett a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium március 24-én a Kondor Béla Közösségi Házban. A rendezvényre Szentpétervárról érkeztek gyerekek, hogy versenyre keljenek a vörösmartys diákokkal.

 
A zene ősidők óta az emberiség kultúrájának meghatározó, sokszínű eleme, amely mély hagyományokat teremtett, az ember egyik legszebb kifejezőeszköze.
 – A fesztivál segítségével megismerhetjük egymás kultúráját, szokásait és a gyerekek újabb barátságot köthetnek, még akkor is, ha nem beszélik egymás nyelvét – mondta megnyitóbeszédében Dévényi Cecília, a Vörösmarty iskola énektanára. – A közös zenélés áthidalhatja a kommunikációs nehézségeket, mert a zene olyan közös nyelv, amelyet mindannyian értünk, függetlenül attól, hogy hol születtünk. A zene közvetlenül a szívekhez szól! – tette hozzá.
 
Kórusbarátságot ápolnak
A pestszentlőrinci Vörösmarty iskola az ország egyik első zenei általános iskolája. A zenetagozat 1957-ben Bárdos Lajos megnyitójával kezdte meg működését. A Vörösmarty iskola kórusai szerepelnek kerületi, szakmai rendezvényeken, hangverseny rádióban, a Zeneakadémián. A gimnáziumi kórusok útját, nemzetközi 1. és különdíjak fémjelzik. Kilenc nyugat-európai iskolával ápolnak kórusbarátságot.

A versenyre 70 diák érkezett Szentpétervárról, akik kamarakórussal és többen szólistaként léptek fel. Eljött a Kórus Stúdió „DO-MI-SZÓ” fiúkórusa, valamint a Vasilijevskij, Kameroton énekegyüttes.
A vendégek a Vörösmarty iskola diákjaival szálltak versenyre mind kamara mind pedig szólóéneklés kategóriában. A Vörösmarty Leánykórust és a Gyermekkart Zsákainé Papp Anita vezényelte, a szólisták pedig Dévényi Cecília növendékei voltak.
A Magyar-Orosz Gyermek Fesztivál délelőtti programján a fellépők előadták versenyszámukat, melyet vegyes összetételű (magyar-orosz) zsűri értékelt.
A megmérettetést követően gálakoncerttel folytatódott a rendezvény. Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty iskola igazgatója mondott köszöntőt, majd a vendéggyerekeket felkészítő tanároknak az iskola saját zenei anyagát tartalmazó CD-t nyújtotta át. Az orosz vendégek matrjoska babával ajándékozták meg vendéglátóikat.
Kihirdették a három kategória dobogósait, akiknek Csomó Tamás alpolgármester nyújtotta át a díjakat, majd a kategóriák első helyezettjei előadták újra a győztes számaikat. A találkozó záró programjaként Vörösmarty Leánykórus énekelt.
 

A fesztivál legjobbjai
Szóló: 1. Nyikitina Anasztazija, Luky Zsanett, 2. Szerafim Barbolin, Liebe Norma, 3. Viktor Grigoriev.
Kamara: 1. Luky Zsanett – Hajdú Hajnalka, 2. Pirozsenko Vladimir, 3. Luky Zsanett – Liebe Norma.
Kórus: 1. Vörösmarty Leánykórus (vezényelt Zsákainé Papp Anita), 2. Vaszilievszkijen kórus (vezényelt Utocska Anasztasija Valerevna), 3. Do-Mi-Szó (vezényelt Leontyeva Svetlana Vladimirova).