Karnyújtásnyira a természettől

Írta:  2011.04.08.
A FényÉrték Természetfotó Klub Karnyújtásnyira a természettől címmel műsoros estet rendezett március 19-én, az Új Tündérkert Étteremben.
 
Ravaszné Bencze Veronika, az est házigazdája üdvözlő szavai után Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Az alpolgármester rámutatott, hogy a fotóklub – tevékenysége révén – összekötő kapocsként szolgál a kerületi kulturális élet és a környezetvédelem között.
Az érdeklődők Tóth Zsuzsanna, a fotóklub új tagjának művészi makrofotóiból láthattak zenés diaporámát, majd a Kék Bab Folk&Roll zenekar - ír dallamokra épülő repertoárjával - szórakoztatta a közönséget. Ezt követően Lantai-Csont Gergely Dráma a 8. kontinensen - ökológiai katasztrófa Madagaszkáron címmel tartott előadást.
A hihetetlen mértékű erdőirtás és természetkárosítás éles ellentétként jelent meg az egyébként páratlan természeti értékeket felvonultató beszámolóban. Gergely közel egy hónapos kint tartózkodása alatt meggyőződhetett róla, hogy felmérhetetlen károkat okoz, ha egy országban megszűnik az államilag támogatott természetvédelem.
 
Ezt követően Ravasz Balázs a télen készült természetfotóiból tartott vetítést, bemutatva az év vadvirágát, a leánykökörcsint.
– Az idei az első év, amikor a botanikusok kezdeményezésére, megválasztottuk az év vadvirágát, felhívva a figyelmet megóvásának fontosságára – hangsúlyozta az előadó. – A döntéssel nem csupán egy növényfaj került fókuszba, hanem egy komplett élőhely típus, hiszen azokon a területeken, ahol a leánykökörcsin él, ott több, szintén értékes, védett növény található meg. Az év vadvirágának a környezetét is kímélni, óvni kell.
 
FényÉrték Természetfotó Klub
A hat éve működő fotóklub küldetése kettős: a természettudományos, természetvédelmi előadások mellett kiemelten fontosnak tartják a vizuális szemléletformálást, a fotóművészet magas színvonalú művelését.