Emlékezés a festő, grafikus és iparművészre

Írta:  2011.04.12.
Hincz Gyula Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész fiatalkori alkotásaiból válogatott képekből nyílt kiállítás április 8-án, a Fehéren-Feketén Galériában.

Hincz Gyula (1904-1986) festő, grafikus és iparművész egész életművére jellemző volt a nyitottság az új művészeti irányzatok befogadására, kipróbálására, azonban a tiszta színek használatára, a szépség megragadására, a dekorativitásra való törekvése állandó maradt.
A kiállítást Szarvas Attila, oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottság elnöke nyitotta meg.
„Ezúttal Hincz Gyula festő, grafikus és iparművész fiatalkori alkotásaiból tekinthetünk meg egy válogatást. Szűk szelet ez, sőt nem is szelet, hanem néhány gyöngyszem a művész pártalan színes és gazdag életművéből”– mondta Szarvas Attila.
Hincz Gyuláról, a mesterről megemlékezett egykori tanítványa, Gyémánt László, Prima Primissima-díjas, Magyar Köztársasági Érdemrend kiskereszt elismerésben részesült festőművész.
A művészt méltatta Nádasdi Mihály, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa, Hincz Jenő, a festőművész unokaöccse.
 
A legkülönbözőbb mesterek és irányzatok hatottak Hincz Gyula munkásságára. Rudnay Gyula, majd Vaszary János tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Ez kétféle felfogást jelentett, melyet könnyedén asszimilált munkáiban, szemléletéhez egyaránt közel lehetett Rudnay tradicionális tájfestészete, miként Vaszary korszerűbbnek tekintett nézetei.
Festett csendéletet, tájképet, portrét, kiváló rajztudású grafikus volt. Foglalkozott kisplasztikával, szobrászattal, égetett kerámiával. Ismertek monumentális üvegművészeti munkái, gobelin tervei, színházi díszlettervei, színpadtervei, illusztrációk jelzik munkásságának széles skáláját. Weöres Sándor 29 alkalommal kiadott Bóbita című gyermekverses kötetét is Hincz Gyula grafikái színesítik.
A magyar képzőművészet egyik legszínesebb, érdemes és kiváló művész címmel is elismert, kétszeres Munkácsy-díjas alkotója 1958-ban kapott Kossuth-díjat.
Fehéren Feketén Galéria és az Árkád Szépirodalmi és Művészeti Kiadó szervezésében nyílt meg a kiállítás, közreműködött a Triola Fúvós együttes.
 
A tárlat április 29-ig tekinthető meg előzetes egyeztetés alapján.
Telefon: +36 1 290-9047
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Nádasdi Mihály).