Jeles nap volt a jeles napok megnyitója...

Írta:  2011.04.13.
„Jeles napok, népi hagyományok ápolása az Eötvös Loránd Általános Iskolában” címmel nyílt kiállítás április 11-én a Városháza Galériában.

„Fakó köntösben, hószín ménlován,
Álomban, éjjel, itt jár Ősapám,
Ruhája egyszerű, díszt nem visel,
De nagy szemében őserő tüzel.”

 

József Attila Ősapám című verséből idézve kezdte megnyitóbeszédét a költészet napjára emlékezve Pásztor János önkormányzati képviselő.
Ezt követően arról beszélt, hogy mit jelent számára a hagyományőrzés.
„Nagyon fontosnak tartom a hagyományok ápolását, mert ez nem csak tiszteletre tanít minket az őseinkkel szemben, hanem egy népcsoport, egy nemzet egységes jövőképét alapozza meg.
A nemzeti kultúra értékeinek átörökítése, alapja a hazaszeretetnek és azt valós tartalommal tölti meg”– hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.


A kiállítás megnyitóját követően
köszöntőt mondott Kuba Gábor, az Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója; közreműködött az iskola tánccsoportja és kamarakórusa.

– Régen a gyermek már otthon a családban és a családot körülvevő nagyobb közösségekben az anyanyelvvel együtt tanulhatta meg a népi kultúrát, mely a magyar lélek kifejezője volt – mondta Kuba Gábor.
– Ma már ez a szerep az óvodákra és iskolákra hárul. Az idei tanévtől a TÁMOP 3.1.4.-2008-0009 kötelező elemeként önálló intézményi innovációként népi hagyományok: komplex kompetenciafejlesztés a napköziben címmel indítottunk útjára. Hagyományőrző programunk keretében felelevenítjük a jeles napok népszokásait, hagyományait, mint például a szüret, Márton nap, lucázás, kiszezés, farsang, húsvét… – mondta.


Havonta egy délutánon keresztül az adott hónap kiválasztott néphagyományához készít az egyik napközis csoport műsort, és utána ehhez kapcsolt kézműves foglalkozások közül választhatnak a diákok. Az adott csoport megismerkedik az eredeti hagyománnyal és megpróbálja az iskolai keretek között feleleveníteni, eljátszani. A többiek pedig az előadás által élőben láthatják, átélhetik azt, amit régen szüleik, nagyszüleik. Így próbálják meg az iskola pedagógusai újra elevenné tenni azt, amiről a gyerekek már jó esetben is csak elbeszélésekből hallanak. Nemcsak havi egy napra korlátozódik a hagyományőrzés. A mindennapjaikat is áthaja, hiszen a csoportok rendszeresen ismerkedhetnek a többi jeles nappal, a népzenével, népművészeti alkotásokkal. A gyerekeknek a pedagógusok rajzversenyeket, mesemondó- és író, versmondó- és író, népdaléneklő versenyeket is szerveznek.
A „Jeles napok, népi hagyományok ápolása az Eötvös Loránd Általános Iskolában” címmel nyílt kiállításon sok szebbnél szebb alkotással találkozhatnak az érdeklődők. Érdemes végignézni a tárlatot, mert sok jó ötletet meríthet az érdeklődő, és gyönyörködhet a finoman, leleményesen kidolgozott alkotásokban.

Az iskola tanulói egy másik programra is készülnek, ugyanis április 15-én gálaműsort adnak a Rózsa Művelődési Házban. Mottóul egy Maxwell Maltz idézetet választottak: „Már most is bennünk van az erő, ami ahhoz kell, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amelyekről el sem tudtuk képzelni, hogy lehetségesek”.