Ízelítő az örmény jelképekből

Írta:  2011.04.19.
A kőbe faragott kereszt a középpontban a megmentőt, az élet forrását, felette a napkorong a fényt jelenti, a kerék az örökkévalóságot szimbolizálja, az öröklét eszméjét hordozza. A kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat szervezésében „Örmény kőkeresztek – keresztes kövek – khachkarok” címmel nyílt kiállítás a Nemzetiségek Házában.

Nazarján Hamlet, mint a XVIII. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke az örmény kultúra megismertetésének, népszerűsítésének elkötelezett híve hosszú évek óta. Rendkívül gazdag gyűjteménye van az örmény vonatkozású emléktárgyakból, használati tárgyakból. A mostani kiállítási anyag fotói, faragásai, rézdombor képei (csekankái) csupán csak egy kis ízelítőt adnak az örmény identitás legkarakteresebb jelképeiből.
 
Az örmények a világon elsőként, 301-ben vették fel a kereszténységet. A keresztény hit nyújtott számukra lelki, erkölcsi és szellemi erőt, hogy átvészeljék az utána következő évszázadok viszontagságait. A kahchkar tulajdonképpen egy szenthely, egy emlékmű, egy függőlegesen állított domborműves sírkő, amit szabadtéren emeltek nemzeti vagy akár személyes okból. Építésük leggyakrabban fogadalmi okokból történt – egy élő vagy beteg személy lelki üdvözüléséért, de úgy szintén khachkart építettek pl. egy emlékezetes katonai győzelem emlékére, egy templom építésére, vagy egyfajta természeti csapástól való védelemként is.

A khachkaroknak szimbolikus jelentése van. A kőbe faragott kereszt a középpontban a megmentőt, az élet forrását, felette a napkorong a fényt jelenti, a kerék az örökkévalóságot szimbolizálja, az öröklét eszméjét hordozza. Körülötte többnyire különböző levelek, szőlő, gránátalma motívumok vagy horgolt csipkeminták láthatók. De ugyanúgy megjelennek a keresztek mellett bibliai vagy szentek karakterei is. Különböző és nagyon sokfajta khachkar létezik, nincs két egyforma. Örményország a kövek országa. Minden kőben ott van a múlt, a világ első keresztény népének viszontagságos történelme is. A kő szilárdsága pedig az öröklét, az örök emlékezés jelképe, a khachkarok pedig az örmény identitás, az örmény nép fennmaradásának legkarakteresebb szimbólumai.
 
A mai Örményország területén a legnagyobb fennmaradt khachkar gyűjtemény, a khachkar-ok mezője a Noraduz temetőben található, a Sevan tó nyugati partján, Sevan városától 35 km-re, ahol a sírkertben körülbelül 900 db különböző korokból és stílusokban készült khachkar lelhető fel. Olyan, mint egy szabadtéri múzeum. A legnagyobb gyűjtemény korábban Julfa-ban, Azerbajdzsán Nakchchevai Autonóm Köztársaságában volt fellelhető, amíg a kormány meg nem semmisítette azokat.

A kiállítás megtekinthető hétköznap 8-16 óráig, vagy a 06- 30- 252-2491 telefonon, előre egyeztetett időpontban.