Születésnapi nemzetközi fesztivál

Írta:  2011.05.15.
Nemzetközi fesztivállal és EU-piknikkel ünnepelte 20 éves születésnapját a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény május 14-én a Bókay-kertben. „Örülök, hogy vannak olyan rendezvények a kerületben, ahol megjelenik a népi kultúra, mert e nélkül nem lehet teljes értékű életet élni Európában, európaiként, magyarként”- mondta a fesztivál megnyitóján Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő.

Az Alapfokú Tébláb Művészeti Iskola jogelődjeként működő Tébláb Táncegyüttes 20 évvel ezelőtt alakult meg a Bókay Árpád Általános Iskolában. A Budapestért díjas, Pro Urbe díjas, kiváló művészeti csoportosulás, azóta nagy utat járt be.

19. Tébláb Nemzetközi Fesztivál és EU-piknik
Az Alapfokú Tébláb Művészeti Iskola növendékein kívül felléptek kerületi, budapesti, vidéki és határon túli magyar csoportok. Ezen a napon rendezték meg a régi téblábosok találkozóját is. A táncos, zenés színpadi produkciók mellett játszóházak, kirakodóvásár és európai interaktív tájékoztató várta az érdeklődőket. A program kapcsolódott a 2011-es magyar EU-elnökség hivatalos rendezvénysorozatához - mondta Kis Ágnes, a Tébláb fesztivál szervezője.

Ughy Attila, polgármester, országgyűlési képviselő, európai ügyek bizottságának tagja a megnyitón hangsúlyozta: „ha a hagyományos népi kultúrát nem tudjuk visszavinni Európába, és nem tudjuk az élet mindennapi részévé tenni, amihez hozzátartozik a tánc, a zene, a mese, akkor 50-100 év múlva esélyünk sem lesz arra, hogy bárki autentikus formában el tudja mondani, hogy miként éltek nagyszüleink, dédszüleink… Örülök, hogy vannak olyan rendezvények a kerületben, ahol megjelenik a népi kultúra, mert e nélkül nem lehet teljes értékű életet élni Európában, európaiként, magyarként”.

Gál Gertrúd, 10 éve az Alapfokú  Tébláb Művészeti Iskola Kereplő tánccsoport tagja, az osztálytársai hívták ide. „Szeretek ide járni, a néptánc az életem fontos részévé vált. Hosszú évek óta rendszeres résztvevője a csoportunk a Tébláb Nemzetközi Fesztiválnak, ami azon túl, hogy nagy élményt jelent, segített abban is, hogy a színpadi gyakorlatot megszereztük. Két-három éve lehetőségünk nyílt külföldi fellépésekre is.

Molnár Vivien (Kereplő tánccsoport) korábban a Bókay iskolába járt, ahol a néptánc - amit Vörös Árpád tanított - iskolai tantárgy volt. – A szüleim tanácsára részt vettem a délutáni foglalkozásokon is. Így az eltelt tíz év alatt a néptánc nagyon hozzám nőtt. Hetente két alkalommal próbálunk, hétvégeken pedig fellépésünk van. A zenét, a táncot, a társaságot is szeretem! A néptáncban mindent szeretek!

Fabók Norbert szintén a Kereplő tánccsoport tagja. Elárulta, hogy a csoportba a legjobb barátja révén került, aki már korábban itt táncolt. Szereti a közösséget, szoros barátságok alakultak ki Tébláb-tagok között. „Évente 15-20 alkalommal szerepelünk a kerület különféle ünnepi rendezvényein. Nemrég voltunk a walesi Atlantic College nemzetközi iskolában, ahol a népi kultúránkból adtunk ízelítőt, és meghívtuk őket az erdélyi Kalotaszentkirályra, néprajzi gyűjtőmunkára. Az urbanizált környezetben élő walesi diákoknak nagy élmény volt, hogy láthatták, ahogy reggelenként az emberek kihajtják a teheneket a legelőre, és este vissza. Azon is elcsodálkoztak, hogy a környéken sokan most is lovas kocsival járnak, úgy mint 50 évvel ezelőtt”.

20 éves a Tébláb
Vörös Árpád 1990-től tanít különböző korosztálynak néptáncot - óvodától a felnőtt korig. Ekkor alakította meg a Tébláb Táncegyüttest, amely először szakköri, majd tanfolyami formában működött. 1999-től pedig művészeti iskolává alakult. „A Tébláb Táncművészeti Iskola művészeti igazgatója voltam hat éven keresztül. Jelenleg az iskolát működtető Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnöke vagyok. Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy az autentikus folklór a nagyvárosi környezetben élő gyerekek számára is értelmezhető legyen” – mondta a néptánc pedagógus, koreográfus, az intézmény megálmodója, aki munkásságáért 1998-ban Művelődésért-díjat kapott.

Hagyományápolás, hagyományteremtés

A hagyományosan évről évre megrendezett Nemzetközi Tébláb Néptánc Fesztivál a Dél-pesti régió kiemelkedő programja. A fesztiválon immár hagyományosan a hazai és külföldi táncegyüttesek mellett az óvodás és kisiskolás csoportok is bemutatkoztak.

Tébláb fellépései

„Az elmúlt néhány évben több nemzetközi fesztivál meghívottjai voltunk; szerepeltünk Törökországban, Finnországban, Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Macedóniában, Németországban, Lengyelországban, Szerbiában, Bulgáriában, Erdélyben és Kárpátalján. A határon túli magyarokkal kiépített együttműködésnek köszönhetően közösen megélt fesztiválok sora jellemzi munkánkat”. „A tánc és a társművészetek nyelvén keresztül nevelünk emberségre, szeretetre, a múlt tiszteletére.
A május 14-i fesztiválon a Tébláb művészeti iskola növendékei felejthetetlen produkcióval lepték meg a nézőket. A programot színesítette, hogy a felvidéki Zelizből a Kincső, a vajdasági Szabadkáról a Népkör két tánccsoportja jött el.
„Sokat tudunk egymásnak nyújtani és sok az is, amit mi kapunk a határon túliaktól szeretetben, egymásra odafigyelésben, magyarságtudatban”.

Nyitott lelkek

A Tébláb táncművészeti iskola hosszú évek óta meghatározó szerepet tölt be Budapest művészeti életében. Az intézményi keretek között működő táncműhely közel 400 gyermeket foglalkoztat. Kezdetektől ápolja a Kárpát-medencében élő népek hagyományos kultúráját, a tánc nyelvén nevel emberségre, szeretetre, a múlt tiszteletére. Az iskola elsődleges célja nem profi táncosok nevelése, hanem olyan nyitott lelkeké, akik saját hagyományaik megismerésén keresztül értékelik és elfogadják a másságot, más népek kultúráját is. Az intézmény egész éven át gazdag programot biztosít az itt élő fiataloknak.