Az év fagylaltja: a diós mézes körte

Írta:  2011.06.08.
Itt a fagylalt szezon, a kánikula már többször ránk tört, jólesik ilyenkor a hideg fagylalt. Június 5-én rendezték meg az Év fagylaltja versenyt, az ország legjobb fagyi készítői mutatták be kreativitásukat a pestszentlőrinci Zila Kávéházban az ínyencek és a gyerekek legnagyobb örömére.


Jól járt mindenki ezen a napon, mert ingyen nyalhatta a hűsítő finomságokat. Meg is rohanták a pultokat kicsik és nagyok, sokan többször is fordultak.
- Van egy vendégem, akinek 50 gombóc az alapadagja, és ha olyan kedve van ezt a mennyiséget megtoldja hússzal… - mondta Pataki János főszervező, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének az elnöke, akitől megkérdeztem: milyen a jó fagylalt? - Kellemesen krémszerű, ne legyen túl édes és hidegérzetű. Például az eperfagyi adja vissza a friss eper illatát – összegezte az elvárást Pataki János.
A hagyományos versenyre 38-an neveztek be, az alapanyagokat mindenki magával hozta.
- Örömünkre egyre nagyobb a szakmai érdeklődés a verseny iránt – tette hozzá. – A zsűrinek csaknem 80 félét kellett kóstolnia, ami nem kis teljesítmény.
Az egyik zsűritag Rúzsa Magdi énekes volt, akinek a gyümölcs fagylalt és a vanília a kedvence, de itt a győztes, a diós mézes körte is nagyon ízlett neki. Ezt a budapesti Sík Richárd cukrászmester kreálta, aki díjesővel térhetett haza a verseny után: az Év fagylaltja díj mellett, elnyerte a gasztronómiai szövetség és a média különdíját, de övé volt a legszebben díszített fagyi is. Évekkel ezelőtt már két aranyérmet kapott, az idén a harmadikat…
- Mindig tőrjük a fejünket valami újdonságon, és szerencsére törekvésünket nemcsak a zsűri jutalmazza – hallottuk a győztestől, akinek a tavalyi győztes, a csákvári Csuta Zsolt is gratulált. – A  feleségemmel együtt vezetjük üzletünket, aminek a forgalma mindig megélénkül, amikor hírét veszik valamilyen díjunknak, fagyi különlegességünknek.
Sík Richárd egyébként nagyon büszke a fődíjra, amellyel szerinte az eredetiséget, a kreativitást, és a magyar házias alapanyagokat is díjazták.

Gesztenye a kötelező íz

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
- Két kategóriában hirdettük meg az országos fagylaltversenyt, a cukrászdák, fagylaltozók és az alapanyaggyártók, forgalmazók részére. A kötelező íz a gesztenye volt, a szabadon választottban pedig bármi lehetett. A kötelező fagylaltban a hagyományos alapanyagokat - tej, tejszín, vaj, cukor, tojás – fel kell használni – tájékoztatott Jakó Lajos mestercukrász, zsűritag, aki szerint jobb lenne, ha a helyszínen állítanák össze a fagylaltot, s nem fagyasztva hoznák ide, mert más így az íz világa, mint frissen.