Zenés tanévzáró

Írta:  2011.06.16.
Tanévzáró gálahangversenyt rendezett a Dohnányi Ernő Zeneiskola a Lőrinci Sportcsarnokban. Bár a koncertet korábban a Bókay-kertbe hirdették meg, azonban a szeszélyes időjárás miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért fedett helyen tartják meg az ünnepi eseményt.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola immár hagyományosan megrendezett tanévzáró hangversenyén felcsendült a Himnusz a Gyermek fúvószenekar tolmácsolásában, vezényelt Lukács-Borbély Ottó.  Ezt követően Csomó Tamás alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt.
Sánta Ferenc, a Dohnányi Ernő Zeneiskola igazgatója tanévzáró beszédét követően az országos és regionális versenyeken kiemelkedő eredményt elért tanulóknak, valamint a VII. Országos Zeneiskolai Zenekari Versenyen (Gyöngyös) sikeresen szereplő Gitár-együttesnek, Harmonika-együttesnek, Ifjúsági Vonószenekarnak elismerő oklevelet nyújtott át.
Zsók Györgyi, a Dohnányi Ernő Zeneiskola pedagógusa zenetörténettel fűszerezve ismertette a tanévzáró gálaműsort.
Többek között elhangzott Kókai Rezső: Kis verbunkos zene, Deep river-spirituálé az Ifjúsági Vonószenekar előadásában, vezényelt Tóth Gergely József, majd Liszt Ferenc: Mazeppa, Van Mc Coy: Afrikai szimfónia Dohos László vezényletével.
Az előadását vastapssal köszönte meg a közönség, s a hangversenyt követően a diákok megkapták az év végi bizonyítványt.

Dohnányi Ernő Zeneiskola elismerései:
Budapestért kitüntető emlékzászló (1990.)
Budapestért-díj (2005.)
Bartók Béla-emlékdíj (2006.)


Dohnányi Ernő Zeneiskola
A XVIII. kerület állami zeneiskolája 1969-ben vált önálló intézménnyé. Dohnányi Ernő zongoraművész, zeneszerző és karmester nevét 1990-ban vette fel.
Az önállósodás óta eltelt idő alatt a zeneiskola tanulói létszáma folyamatosan bővült, jelenleg 950 fő.
A folyamatos fejlődés és bővülés mellett az intézmény profilját az évek során az amatőr közösségi muzsikálás irányába fejlesztették, ennek eredményeképpen az alábbi állandó együttesek működnek az iskolában: Gyermek-vonószenekar, Ifjúsági vonószenekar, Gyermek-fúvószenekar, Ifjúsági fúvószenekar, Harmonika-együttes, Gitár-együttes, Citera-együttes, kórus.
A zenekarok működtetése mellett nagy hangsúlyt helyez az intézmény a tehetséggondozásra is: növendékeikkel és együtteseikkel rendszeresen részt vesznek különböző szakmai fórumokon, találkozókon, fesztiválokon és versenyeken. Számos tehetséges növendéket irányítottak zenei pályára, egykori tanítványaik közül többen játszanak például a Magyar Állami Operaház, az Operett Színház zenekarában, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, és többen azóta tanárként tértek vissza a zeneiskolába.
Az iskola az eltelt évek során több hagyományos nagyrendezvénye is kialakult, melyek a kerület lakosságából is tömegeket vonzanak. Ezek a következők: Adventi Hangverseny, Tanári Hangverseny, Virágvasárnapi Hangverseny, Reprezentatív Növendékhangverseny, Kamaraegyüttesek Hangversenye, Tanévzáró Hangverseny, valamint a több mint 1500 fős közönséget vonzó Újévi Hangverseny. Növendékeik és tanáraik szólistaként és kamarazenei produkciókkal rendszeres szereplői a kerületi ünnepségeknek,közművelődési eseményeknek.