A nyáridő emlékezete és a Fürdőzők

Írta:  2011.07.24.
Nagy sikert aratott Garamvölgyi Béla festőművész kiállítása, valamint Quazar Berta szabadgondolkodó művész, Tatár Rózsa irodalmi alkotó és előadó „A nyáridő emlékezete” című irodalmi műsora a Kávéházi esték sorozat keretében július 21-én a Zila Kávéház Krisztina Cukrászdában.

Huller Ágoston festőművész formabontóan nyitotta meg a kiállítást, ugyanis párbeszédre invitálta Garamvölgyi Béla festőművészt, hogy a festészeti szakma műhelytitkairól vallott nézeteiket osszák meg a művészetkedvelő közönséggel.
– A kiállított képeket az elmúlt évtized alkotásaiból válogattam, amelyben szerepelt az „Időjárásjelentés”, a „Fecskék”, a „Tavirózsák”, a „Fürdőzők” és a legfrissebb „Vizi világ” sorozat is – mondta Garamvölgyi Béla. – Ezúttal negyven, közöttük országos tárlatokon is bemutatott, zsűrizett képet láthatnak az érdeklődők. A művész azt is elárulta, hogy a „Fürdőzők” sorozat negyedik képe az 58. Őszi Tárlaton lesz látható az Alföld Galériában, Hódmezővásárhelyen.
A műsorban közreműködött Tatár Rózsa irodalmi alkotó és előadó, fényesi Tóth János költő, író, valamint Draskóczy Zoltán gitárművész, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára.

Garamvölgyi Béla festőművész tárlata augusztus 18-ig tekinthető meg a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda Galériájában.
A rendezvényt a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és a Krúdy Gyula Irodalmi Kör szervezte.

Garamvölgyi Béla festőművész
1963. október 19-én született Nagykátán. A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola bőrműves szakán érettségizett 1982-ben, 1983-ban kezdte meg tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, Gerzson Pál növendékeként. Tanulmányait 1987-ben zárta, kitüntetéses diplomával.
1987 szeptemberétől a Darus utcai Általános Iskolában tanított rajzot. Művészeti továbbképzésen - emellett - egy évig még a főiskola hallgatója maradt, majd 1988-tól a Művészeti Alap ösztöndíjával a Magyar Képzőművészeti Főiskola Murális Tanszékének egyetemi tanársegédjeként dolgozott.
1990-től a Benedek Elek Általános Iskolában (mai Etalonsport iskola) tanított rajz-festést. Közreműködött a Benedek Galéria létrehozásában.
Óraadóként művészeti rajz-festést, szín- és anyagtant, valamint művészeti anatómiát oktatott a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában.
1995-től a szarvasi Brunszvik Teréz Óvónőképző Főiskola vizuális nevelési tanszékének adjunktusa, majd tanszékvezető docense volt.
1998-tól a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára, az Art-Őr csoport tagja.
Munkáinak témája időről időre változik, korai művei absztrakt alkotások; készített emlékműterveket, feldolgozott bibliai, újszövetségi és mitológiai témákat is.
Művészetére jellemző, hogy képsorozatokban gondolkodó, jó értelemben vett eklektikus festő. Alkotói ciklusai mindig egy adott problémahalmaz köré csoportosulnak, ám ezek kozmikus jelentőséggel bírnak. Munkái több magángyűjteményben is megtalálhatóak.