Hallássérülten is sikeresen

Írta:  2011.09.13.
Az Értelmiségi Hallássérültek Egyesületét 2001-ben alapította András Péter, a ma már négy diplomával rendelkező hallássérült annak elérésére, hogy a hallássérültek összefogjanak, hogy felrázza őket és perspektívát mutasson nekik. A szervezet fő célja mindig is a továbbtanulás elősegítése volt.
Az egyesület először a már főiskolán, egyetemen tanuló hallássérülteket kereste fel, hogy példát mutassanak a társaiknak arra, hogy fogyatékkal élők is továbbtanulhatnak, diplomát szerezhetnek. Az egyesület tagjai Péter (halló) édesanyját, Andrásné dr. Teleki Juditot kérték fel, hogy segítse a munkájukat. Ő később alelnök lett.
– Több konferenciát is szerveztünk, amelyek célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a továbbtanulás fontosságára és lehetőségeire. Sajnos a hallássérülteknek nem könnyű a felsőoktatásban való részvétel, mivel jelbeszéd híján csak szájról olvashatnak, miközben az előadó sokat mozog vagy elfordul, így nincs lehetőségük az elmondottak pontos megértésére. Ennek hiányában a tanulást, a felkészülést, az információgyűjtést nagymértékben elősegíti a számítógép-ismeret, az internethasználat. Ezért minisztériumokkal és különböző cégekkel karöltve mi magunk is szerveztünk informatikai oktatást. Az ECDL-tanfolyam során elnökünk, mint mérnök-informatikus jelnyelv segítségével oktatta azokat a hallássérült fiatalokat, akik a továbbtanulás helyett a munkaerőpiacon kívántak elhelyezkedni. A hallássérültek számára a számítógépes munkavégzés a legmegfelelőbb, ezért biztatjuk őket az informatikai ismeretek elsajátítására – tájékoztatott Andrásné Teleki Judit.

Európában is elsők

Az egyesület 2002-ben olyan jogi szabályozást kezdeményezett, amely növelné a hallássérült fiatalok felsőoktatásba jutásának esélyét. Ennek eredményeképpen ma már lehetőség nyílik a súlyosan hallássérült hallgatók felmentésére a nyelvvizsga alól, valamint a fogyatékosságukra tekintettel bizonyos tantárgyak kiváltására is. Nagy jelentősége van a felsőoktatási hallgatók körében a térítésmentesen igénybe vehető jelnyelvi tolmácsszolgálatnak is. Évről évre emelkedik azoknak a fogyatékossággal élő fiataloknak a száma, akik bekerülnek a felsőoktatásba.

Közös versenyek

– Egyesületünk nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is elsőként rendezett olyan „sportnapot”, amelyen a fogyatékossággal élő fiatalok – hallássérültek, mozgássérültek, látássérültek – az ép fiatalokkal közösen vetélkedhettek és mérhették össze tudásukat különféle játékos versenyeken. Az egyesületünk tagjai részt vettek a hallássérülteknek rendezett országos főzőversenyen is, ahol a háromtagú csapatunk második helyezést ért el. Ezenkívül lovagló- és bowlingtábort is szerveztünk, mivel mindkét sport nagyban javítja az egyensúlyérzéket, amely összefügg a hallással. Legközelebbi programunk a hallássérültek munkáiból az MTA könyvtárában nyíló fotókiállítás lesz, aminek tervezett időpontja október közepe – osztotta meg velünk az egyesület alelnöke.