Katasztrófavédelmi bemutató a Havannán

Írta:  2011.09.18.
A Havanna Lakótelepi Napok rendezvénysorozat részeként szeptember 14-én katasztrófavédelmi, tűzoltósági, mentős, rendőrségi és polgári védelmi bemutató volt a Kondor Béla sétányon.

A programok főleg a környékbeli általános iskolásoknak szóltak, de sok jó programmal találkozhattak a szülők is.
Az elmúlt évekhez hagyományát folytatva az idén is szervezett Dobos Gábor őrnagy, a XVIII. kerületi Polgári Védelmi kirendeltség vezetője egy kis látványosságot. Egész héten látható volt egy kiállítás a polgári védelem elmúlt időszakáról, a katasztrófákról, bevetésekről, felszereléseinkről.
– Szerdán délelőtt a társszervek segítségével egy gépbemutatót szerveztünk, melyen a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Szolgálata, a kerületi Rendőrség, a kispesti Tűzőrség és a Reptéri Polgári Védelem mutatta be a bevetéseknél használt egy-egy gépjárművét – mondta Dobos Gábor. – A gyerekek és tanáraik is nagy érdeklődéssel kérdezték a kollégákat, és próbálták ki a különféle felszereléseket.
A nap része volt egy füstszoba is. A Kondor Béla Közösségi Ház egyik nagyobb termét megtöltöttük füsttel, és a gyerekeknek ilyen „éles” helyzetben kellett a másik oldalon lévő kijáratot megtalálniuk. A sűrű füstben szinte nulla volt a látótávolság, csak tapogatózással lehetett tájékozódni. Sokan nem is gondolták, hogy mennyire el tudják veszíteni a tájékozódó képességüket. Ezt a látványosságot még a tanárok is, és helyszínen járó civilek is ki próbálták. Légzésvédőt, védőruhát használva megállapították, hogy nem irigylik a katasztrófavédőket amikor éles helyzetben kell átélni ugyanezt az élményt a veszélyhelyzetben.