Kincsek a Bókaytelepen

Írta:  2011.09.18.
Kulturális kincsekben bővelkedik a Bókaytelep: erre hívta fel a figyelmet az a várostörténeti séta, amelyet a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan rendeztek.

Heilauf Zsuzsa és a Kulturális Örökség Napjai zászlaja
Tudja ön, hol üzemelt egykor a Japán Mozgó? És a Turul mozi? Vagy az Unió? A válasz könnyű: mindegyik ugyanott, a mai Rózsa Művelődési Ház épületében. Ezért indult innen szeptember 17-én kora délután az a várostörténeti túra, amelyet a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint az újonnan létrehozott Kulturális Értéktár Alapítvány szervezett közösen. Előbbit Heilauf Zsuzsa, az intézmény vezetője, utóbbit Kardos Gábor bókaytelepi képviselő és az alapítvány létrehozásának kezdeményezője képviselte.
− Az a célunk, hogy a Bókaytelep, mint a kerület kulturális értékekben bővelkedő településmagja a dél-pesti régió vonzó városnegyede legyen. Ehhez fel kell térképeznünk pontosan az itt fellelhető értékeket, majd megtalálnunk a módját és a pénzügyi forrásait annak, hogy ezeket használhassuk, megmutathassuk a szélesebb közönségnek – mondta Kardos Gábor.

Az egykori pártházban 1956-ra emlékeztek
A négyórásra tervezett séta, amely egyébként több tucat érdeklődőt vonzott ezen az amúgy is kerületi programokban bővelkedő szombat délutánon, jó alkalom volt arra, hogy Kardos Gábor bemutassa a Kulturális Örökség Napjai zászlaját. A sétára vállalkozók eztán az Üllői úton visszafelé indulva, majd a Baross utcán bekanyarodva indultak el, és érintették a legfontosabb pontokat. Olyan nevezetességeket látogattak meg, mint az egykori Ledl pékség (későbbi MSZMP pártház), a mai Kaszinó Galéria, amellyel szemben egykor a Tarsoly nyomda működött, vagy éppen Kondor Béla szülőháza a Wlassics Gyula utcában, a Herrich-Kiss villa a Margó Tivadar utcában, vagy az egykori Polgári kaszinó a Baross utcában.
Az emlékezésben a történész Heilauf Zsuzsa mellett szemtanúk, a családok képviselői és más meghívottak segítettek. A Várostörténeti séta a Szent Lőrinc Kápolna Mayerffy család harangjának hangjaival ért véget.


Pékség működött valaha az Üllői úti épületben


A Kaszinó Galéria épülete és az új kiállítás is különleges érdekesség