A gyerekek tudják, mi van a levegőben

Írta:  2011.09.24.
Az országban egyedülálló projekt zajlik a kerületben: iskolások mérik és dolgozzák fel a környezetváltozás legfontosabb adatait.

Az értekezleten az érintett iskolák tanárai vettek részt
Három évvel ezelőtt nyert egy környezetvédelmi pályázatot az önkormányzat. Így nyílt lehetőség arra, hogy az országban egyedülállóként elinduljon az E-környezetvédelmi projekt. Ennek lényege, hogy ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. a múlt évtől műszereket helyezett ki az iskolákba. A diákok folyamatosan mérik a környezet állapotát (időjárás, légszennyezettség, pollen adatokkal összefüggésben a szélirányt, a szélsebességet, a hőmérsékletet, a légnyomást és a csapadék mennyiségét), az eredményekre építve jelző-figyelmeztető rendszert, környezeti és öko-portált alakíttatott ki az önkormányzat a nyertes céggel.
A gyerekek az adatokat rögzítik, majd elemzik és egy országos környezetvédelmi portálon – www.zold18.hu – megjelenítik, mely szintén a projekt egyik fontos része. Bárki regisztrálhat a portálon, naponta hírlevelet kap az aktuális időjárásról, ami alapján biztosabban tudja szabadidős tevékenységeit tervezni.
A honlap elkalauzol bennünket a www.zoldmuzeum.hu portálra is, ahol egy úgynevezett virtuális ökomúzeumot láthat a néző-olvasó, környezetvédelmi programokra hívják fel a figyelmet a szakemberek, mint egy múzeumban tárgyak, kiállítások várják a látogatókat, iskolások, civil szervezetek által készült írások is megjelennek a megfelelőbb tájékozódásért.
Szeptember 22-én az érintett intézmények pedagógusai szaktanári értekezleten vettek részt, ezen jelen volt Lévai István Zoltán alpolgármester is. Az értekezleten a pályázatban részt vevő intézmények pedagógusai tájékoztatást kaptak a 2011/12-es tanév első félévére vonatkozó programtervezetről, amelyben többek között szerepel az október 9-i első öko-aktivista fórum, amelynek a Bókay-kert ad otthont.

A Zöld Múzeum pályázat

Az önkormányzat „Virtuális Ökomúzeum” kapcsán pályázatot hirdetet a természettudományok iránt érdeklődő kicsik és nagyok számára. Célja a „Zöld Múzeum” népszerűsítése, a diákok és lakosok aktivizálása, a környezettudatos szemléletmód terjesztése és a múzeum anyagkészletének bővítése. A pályázatokat ökoszisztémák, zöld energia és építészet, zöld társadalom, egyéb kategóriában várják az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. munkatársai. Leadási határidő november 30.