A motoros jobban főz, mint a művész

Írta:  2011.09.26.
Még egy főzőverseny is belefért a Havanna-napok programjába. Ebből kiderült, hogy a művésznél a bridzses is, a motoros is jobban bánik a fakanállal.

A zárónapon táncbemutatók várták a közönséget
Az idén 13. alkalommal megrendezett Havanna Lakótelepi Napokat szeptember 11-18. között idén is több helyszínen, változatos programokkal rendezték meg. A rendezvénysorozaton jól megfértek egymás mellett a sportversenyek, a nemzetiségi táncbemutatók, a szakmai fórumok és a kiállítások.
A lakótelepen működő Unitárius Egyházközség, Szent László Plébánia és Agapé Gyülekezet többek között kulturális és gyermekprogramokat szervezett. A Kondor Béla Közösségi Házban Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanárnak nyílt kiállítása „fennállásának” 70. évfordulója alkalmából. Ugyanitt a Vörösmarty iskola „Az oktatás aktuális kérdései” címmel rendezett szakmai tanácskozást a média káros hatásairól. A Csibész Gyermekjóléti és Módszertani Központ programján (Kerekesszékkel a kerekasztalnál) mozgássérültek mesélték el, miben más és miben ugyanolyan az életük, mint a kortársaiké. A diákok katasztrófavédelmi, tűzoltósági, mentős, rendőrségi és polgári védelmi bemutatón vettek részt.

Komlós Juci emléksarok

Csakúgy, mint az elmúlt években, az idén is találkoztak egymással az egykori Állami lakótelepen élők. A közösségi ház színpadán Komlós Juciról, kerületünk 2011-ben elhunyt díszpolgáráról összeállított emléksarok várta az érdeklődőket.
Ezúttal sem maradt el a kézműves- és a drámapedagógiai foglakozás, a történelmi táncház, az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadás, a védőnői és a háziorvosi értekezlet, az ovis játékdélután, a drogprevenciós program, a sportesemények – és még hosszan sorolhatnánk az érdekes programokat.
Az immár hagyományos nemzetiségi rendezvényen a kerületi kisebbségi önkormányzatok tánccsoportjai léptek fel. Az érdeklődők ízelítőt kaphattak az itt élő nemzetiségek hagyományaiból, megismerhették a nemzetiségi konyha specialitásait.

Buksi volt a legszebb

A rendezvénysorozat zárónapján a nagyszínpadon egész nap táncprodukciókat tekinthetett meg a közönség, továbbá láthatta a MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola mentő- és munkakutya-ügyességi bemutatóját. A gazdik benevezhették négylábú barátaikat a Havanna ebe címmel meghirdetett kutyaszépségversenyre is, amelyet Sági Lászlóné Buksi nevű kutyája nyerte.
– Eredetileg egy idős néni volt a gazdája, de amikor nagyon beteg lett, megkért, hogy fogadjam be a kedvencét – mondta a gazdi. – Jó természetű, kiegyensúlyozott, kedves állat, jó közöttünk az összhang.
S az idén sem maradhatott el a Havanna Kupa dzsúdóbajnokság a sajátos nevelési igényű gyermekek részvételével.

A legügyesebb fakanálforgatók

A Kondor Béla Közösségi Ház melletti szabad területen a bográcsban főzött változatos ételeké volt a főszerep, a gyerekek pedig a sütési tudományukat csillogtathatták meg.
A főzésben az első helyezett a No Limit túramotoros csapat lett a vörösboros szarvaspörkölttel, a második helyet a közösségi házban működő bridzsklub tagjai szerezték meg egy szekszárdi ételkülönlegességgel, a harmadik helyet pedig az 5Kor képzőművész csoport és barátai foglalták el a pincepörköltjükkel. Három különdíj is gazdára talált.
– Itt lakunk a Havanna-lakótelepen, és ez a harmadik versenyünk. Egy „bejáratott” recept alapján készült az étel – mondta Auffenberg József, a No Limit csapat tagja. – Szívvel-lélekkel főztünk, és beleraktunk minden hozzávalót – tette hozzá Budaházi László.
A kerületi művészeti csoportok bemutatója után Koltai Róbert és Galla Miklós zenés, humoros műsorán szórakozhatott a közönség, este pedig Szinetár Dóra és Bereczky Zoltán adott koncertet.
A Havanna Lakótelepi Napok idei rendezvénysorozata szokás szerint tűzijátékkal zárult.

Apróságok sütije

A Gyermekek Átmeneti Otthona és a Nők a XVIII. kerületért Alapítvány a gyerekeknek hirdetett sütisütő versenyt. A győztesek: Murányi Márton (5 éves) „Marci álma” muffinja, Somogyvári Gabriella (8 éves) citromos piskótája és Ács Szilárd Dániel (11 éves) kókuszgolyója.

Nézze meg képgalériánkat: www.bp18.hu/foto.71.veget_ertek_a_havanna_napok.html

Nézzen videót a Havanna-napokról: www.bp18.hu/video.137.egyutt_havanna-lakotelepi_napok_.html