Kicsi kicsiszolt kő

Írta:  2011.09.28.
A „zen” versek elgondolkodtatnak és provokálnak. Halász Alexandra ezekből és festményeiből mutat be párat a Városház Galériában.

Kovács Adrienne és Jakos Kata
„A kavicsot évmilliókig csiszolta a létezés, mire olyan tökéletes lett, mint most. Te pár éve dolgozol ezen. Van még időd, bőven. Csak az a kérdés: Ki csiszol kit?” Ez a szellemes szöveg olvasható az egyik tárlón, és akad még ilyen jócskán. A kiállító, Halász Alexandra muzeológusként dolgozik a Bélyegmúzeumban, emellett feng shui szakértő, könyveket írt, tervezett könyvborítót, ékszereket, többször nyert fotópályázatot, volt már több kiállítása is.
A csend gyöngyszemei címmel mutat be válogatást munkáiból a Városház Galériában szeptember 26-án megnyílt kiállításán. Aki nézi és olvassa ezeket a képeket, verseket, egy sajátos világba lép; a látszólagos egyszerűség mögötti gazdag asszociációk, értelmezések, lehetőségek világába.
– Eben a zajos és rohanó világban felüdítő a csönd – mondta Alexandra. – A rövid „zen” versek buszon, vonaton ülve, vagy otthon egy stresszesebb nap után születtek, amikor a csend meg tudott szólalni.
A „zen” versek rövidek, és rendszerint egy töprengésre késztető gondolatot vagy kérdést vetnek fel. A végletekig letisztult forma önmagában is meditatív. A versbe foglalt gondolat mellett a kivitelezés is része magának a versnek: a szépírás, a kalligráfia esztétikai élményt nyújt. A kérdések (kóanok) elgondolkodtatnak, olykor provokálnak is.
A kiállítás megnyitóján vendégeket az est háziasszonya, Farkasné Horváth Erzsébet, az eseményt szervező Reform Régió Egészségnevelő, Oktatási, Kulturális és Sporttánc Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte, majd ráhangolódásképpen a résztvevők Kovács Adrienne gitárkíséretével Jakos Kata költőnő saját verseiből hallgathattak néhányat. A kiállítást Gáspár Katalin, a Harmonet főszerkesztője nyitotta meg.


A "zen"versek olykor provokálnak