Könyvtárban győztek sárkányt

Írta:  2011.10.01.
A fej nem számít - mondták a Lőrinci Nagykönyvtár látogatói hozzátéve:- Csak sárkány legyen. A gyerekek idén is a Népmese Napját ünnepelték.

Ki tud többet a sárkányról?
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” Ezekkel a gondolatokkal fordult a Magyar Olvasástársaság 2005-ben mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja legyen a Népmese Napja. A célja, hogy a könyvtárosok, pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a magyar népmesék felé.

A Népmese Napja a gyermekkönyvtárban


Melyik út megyen a barlangjába?
A Lőrinci Nagykönyvtár 2007 óta minden évben sokszínű programmal várja olvasóit a Népmese Napján. A mesefigurák sorában idén a sárkánnyal ismerkedtek az iskolások.
A könyvtárba belépő leendő „mesevitézek” egy félelmetes külsejű sárkánnyal találták szembe magukat. Legyőzésére több próbát kellett kiállni a nap során. Délelőtt sárkányos mesetotót lehetett kitölteni, labirintusjátékot játszani, ahol az Öreg Király várából az Aranyerdőn keresztül, az Óperenciás tengeren is túl elérkezhettek a játékosok a Sárkányvárba. Minden helyszínen mesékkel kapcsolatos kérdéseket kaptak a gyermekek, ha megválaszolták, továbbindulhattak. De itt még nincs vége! Egy újabb labirintuson lehetett visszajutni az Öreg Királyhoz, és elnyerni a jutalmat.
Volt még itt sárkány puzzle, kirakó, és délután pedig sárkányos meséket lehetett hallgatni, tűzokádó sárkányfejet készíteni. Bekötött szemmel pedig a sárkány farkát lehetett a megfelelő helyre rakni. Volt derültség, akinek nem sikerült.
Délután pedig a legkisebbeket – az Izgő-mozgó klub keretében – varázsversekre tanították a könyvtárban.
A meséknek a mai rohanó világban is nagy varázslata van, így egész nap folyt a küzdelem, a kihelyezett sárkányokkal kapcsolatos könyveket is sokan nézegették. Iskolai csoportok kapcsolódtak be a játékba, este pedig a legkisebbek birodalmává vált a könyvtár. Persze az egyénileg érkező olvasók se maradtak játék nélkül.


Amint látszik: egyfejű


 A Népmese Napja tiszteletére egy sárkányos népmese...
...és a legnépszerűbb sárkányos műmese: