Szépségipar és művészet

Írta:  2011.10.04.
A test-lélek-szellem egyensúlyára törekszik, hogy a belső szépség kívülről is sugározzon. Csomós Barbara sminkes, sminktetováló, test- és arcfestő.
– Mi a különbség a kozmetikus és a sminkes munkája között?
– A kozmetikus azt állapítja meg, milyen a bőr felépítése, és milyen elváltozások tapasztalhatók rajta. Ezek kiküszöbölésére megvannak a megfelelő módszerek és eszközök. A sminkelésről az él a köztudatban, hogy sminkelni a színészeket szokták filmforgatás vagy színpadra lépés előtt, hogy színt, fényt adjanak a bőrnek. De minden hölgynek üzenem: sminkeljék magukat, különösen a szürke, zord időben, mert a szép színű smink jobb kedvre derít és magabiztosságot ad. A smink olyan, mint egy ékszer, amit hordunk, emellett ápol, eltakar vagy kiemel. Persze sminket mondtam, nem vakolatot.

Vonzza a tekintetet


Csomós Barbara
– Mit kell tudni a testfestésről? Milyen festéket visznek fel a bőrre, és milyen módszerrel?

– A festék bőrbarát, víz alapú festék, amely vízzel, szappannal lemosható; én szórópisztollyal szoktam festeni. A testfestésnek kétféle célja van: ha pénzkeresési céllal végezzük, akkor a modellek kaszinók, hotelek megrendelésére, vagy rendezvényeken, kiállításokon élő reklámként szerepelnek. A csupasz bőrön lévő kép ugyanis vonzza a tekintetet. Erre a célra, figyelembe véve a férfi közönség óhaját, mindig a vékony, de nagyobb mellű nőkre esik a választás.
– A modellválasztás mennyire meghatározó?
– Nagyon fontos. A reklámozás mellett versenyekre is készítünk testfestést: erre jobban megfelelnek a kevésbé karcsú, hosszú felsőtestű nők, akiknek viszonylag nagy a befesthető bőrfelülete. Arányos alkatúak legyenek, de a mellük ne legyen túl nagy, mert a domború testfelület torzítja a képet. De egyéb okok miatt is meg kell válogatni a lányokat: nem szabad szégyenlősnek lenniük, fesztelenül kell állniuk egy szál bugyiban, ne legyen rajtuk tetoválás, s tűrniük kell a fájdalmas, gyantázással végrehajtott szőrtelenítést, mert csak a teljesen csupasz bőrt lehet festeni.

Harci tánc

– Amikor versenyre készülve festi a modelljét, a festést figyeli a zsűri?
– Nem a zsűri előtt festünk, de a zsűritagok időnként be-benéznek, s feltehetnek a versenyzőknek különféle kérdéseket. A verseny megkezdése előtt azonban megnézik a modellt, például azért, hogy nincs-e a kép előrajzolva. Ez ugyanis tilos.
– Mi szerint dönt a zsűri?
– Pontozzák a tisztaságot, hogy mennyire szép a színek közötti átmenet, mennyire egyenes a vonal; pontokat adnak arra is, hogy a megadott témát miként valósította meg a versenyző; aztán pontozzák, hogy az ötlet miképpen valósult meg az emberi bőrön. Végül pontozzák az előadást, amelynek reprezentálnia kell a témát: ez már persze az általam kiválasztott modelltől függ. A tavalyi versenyen „A mesés Afrika” volt a téma; a modellem egy Magyarországon született, afrikai férfi és magyar nő házasságából származó lány volt, s egy afrikai harci táncot adott elő.

A Kassából indult


A bőrfestés öltöztet, mint a ruha vagy az ékszer
– A kozmetikus munkáktól kezdve a sminkelésig, a test- és arcfestésig sok mindenről esett szó. Melyik ezek közül a szakma és melyik a művészet?

– A kozmetikus szakmát meg lehet tanulni. Mivel művészember vagyok, a sminkelést és a testfestést is művészetnek tekintem: ezekhez már tehetség kell. A versenyszellem mindig is élt bennem: a Kassa utcai iskolában a rajzversenyeken a legjobbak között voltam, az országos rajzversenyen a 11. lettem.
– Hogyan tovább a művészi pályán?
– Készülök a 2011-es testfestő világbajnokságra. Nagy kihívásnak érzem.