Megtudták, mi az a nádpálca

Írta:  2011.10.18.
A régi iskolák eszközeit is megismerhették az Eötvös Iskola diákjai egy uniós pályázatnak köszönhetően.

Körben állt sok kislányka
Uniós támogatást nyert a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) az „Ezerarcú világ – Múltunk értékeinek bemutatása múzeumi eszközökkel” című pályázaton. A támogatással kerületi szaktanácsadók, óvodák és általános iskolák tanórán kívüli, szabadidős – múzeumi anyaghoz és tevékenységhez köthető – programokat szervezhetnek ebben a tanévben.
Patakfalvi Attiláné alsó tagozatos szaktanácsadó október 14-én, a projekthét végén Múltunk csodái címmel tartott záró foglalkozást az Eötvös Loránd Általános Iskolában.
– A foglalkozások alkalmat adtak arra, hogy a gyerekek a múzeumi tárgyak, az internet segítségével, tanári magyarázattal, meséken, tevékenységeken keresztül megismerjék az őszi hónapok nevezetességeit, népszokásait, hagyományait, a régmúlt idők mesterségeit – mondta a szaktanácsadó. Nyugdíjas tanító néni mesélt a régi iskola berendezéséről, hajdani tanórákról, osztályzatokról, a diákok öltözködéséről és a fegyelmezésről. A múzeumból nádpálca, köpeny, régi tankönyvek, tintatartó, lúdtoll, mártogatós toll, palatábla repítette a múltba a jelenlévőket.

Patakfalvi Attiláné

Egy mesterség címere
A hét folyamán alkalmuk volt a kisdiákoknak betekinteni különféle mesteremberek munkáiba, majd cégtáblákat készítettek a mesterségekhez. Igen nagy sikere volt a saját készítésű similabdának, rongylabdának, gombból készült pörgettyűnek. Nemezeltek, linómetszeteket készítettek, faégetést végeztek, és a selyemfestést is kipróbálhatták. A terméseket megismerve képeket készítettek az apró magvakból. A foglalkozásokon mindenki megmutathatta, milyen technikával tudja gondolatait a leginkább kifejezni, miben tehetséges. Hangszerkészítő mester segítségével nádsípot, bodzasípot és egyéb hangszereket készítettek.
Pénteken egynapos kiállítást rendeztek, amelyen bemutatták az elkészült munkákat, valamint néptánccal, szüreti szokásokkal kedveskedtek a tanulók a meghívott vendégeknek. (A kiállítás anyaga később a PIHGY honlapján megtekinthető lesz.)
– Mindenki megkapta CD-n a heti program alatt az alkotás örömeiről készült felvételeket. A gyerekek alig várják, hogy a második félévben ismét egy hétig tartó hasonló programsorozaton vehessenek részt – érzékeltette a sikert Patakfalvi Attiláné.