200 festő egy helyen

Írta:  2011.10.20.
Talán még Szentendrét is megelőzi a kerület azzal, hogy mintegy 200 képzőművészettel foglalkozó lakója van. Ezért kínálhatott gazdag programot a Magyar Festészet Napján.

Kép és hang - Kondor
Civil kezdeményezésre, néhány lelkes ember erőfeszítései nyomán, 2002 óta rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet október 18-ra, az évszázadok óta a festők védőszentjének számító Szent Lukács névnapjára tűztek ki.
A programok azonban már régen nemcsak tárlatokból, kiállításokból állnak, hanem koncertek, irodalmi műsorok, mozgásszínházi előadások is tarkítják azokat.
– A művészet tulajdonképpen varázslat, valami rejtély, amely körülleng bennünket. Mivel az emberek érzéseit inkább a logika vezérli, semmint az öntudatlan, amelynek hatalma van a világ felett, senki sem figyel fel a művészet varázslatos erejére – idézte Georges Braque francia festő szavait Császár Bíró Lilla, a festészet napi kerületi tárlatok háziasszonya.

Támogatják a művészeket


Arcok - Városháza
A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nyilvántartása szerint közel 100 alkotóművész él, és csaknem 100 rajztanár dolgozik a kerületünkben, akik közül sokan maguk is alkotók.
– A Kondor Béla Közösségi Ház kiemelt feladatának tekinti alkotásaik bemutatását, a művészetet szerető és értő érdeklődők számára – mondta Császár Bíró Lilla.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2004-ben kapcsolódott be a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozatba, a helyi művészek azóta készülnek kiállítással e jeles napra. Először a Kondor Béla Közösség Házban, a következő évtől már a Városháza Galériában is láthatók voltak az erre az alkalomra készített alkotásaik.
A galériában október 17-től 28-ig látható kiállításon az idén 16 művész mutatja be munkáit Kétszáz éve született Liszt Ferenc, illetve Ellenfényben címmel. Az eseményen, amelyet Feledy Balázs művészeti író nyitott meg, Lévai István Zoltán alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, és Suki András zongoraművész működött közre. A kiállítás kurátora Buczkó Imre festőművész.
Másnap a Kondor Béla Közösségi Házban Angyali üdvözlet címmel 19 művész képeiből nyílt kiállítás, amelyet P. Szabó Ernő művészettörténész nyitott meg, és amelyen Kovács Ildikó és Rigó Tamás hegedűművész működött közre. A kurátorok: Árvay Zolta és Huller Ágoston képzőművész. A tárlat november 4-ig tekinthető meg.
Mindkét rendezvényt Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Kondor Béla Közösségi Ház támogatta.

Szent Lukács


A hagyomány szerint Mária képének festője
Az I. században Antiokhiában felnőtt, később szentként tisztelt Lukácsról tudjuk, hogy orvos volt. Azonban nem véletlenül mondja a hagyomány, hogy festő is. Neki tulajdonítják a római Maria Maggiore- bazilikában őrzött Mária-képet. Sőt, azt mondják, hogy megfestette Jézus arcát is. Ezért a festők védőszentjeként tisztelik. Ennek annyi az alapja, hogy a Szűzanyáról a legtöbbet és a legszebben Lukács beszél, s így, ha nem is ecsettel, de képet rajzol róla – tájékoztat a katolikus.hu.

Fotógalériánk a Kondorban rendezett kiállítás-megnyitóról.