25 éve sikeres a Botafogo

Írta:  2011.11.02.
Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Botafogo Táncegyüttes. Dalotti Tibor művészeti vezető szerint a csapatban simán benne van még ugyanennyi.

Jelenet a SAKK című előadásból
Alakulásától szorosan kötődik a XVIII. kerülethez a Botafogo Táncegyüttes, hiszen a mai Bókay-kert területén álló egykori úttörőházban kezdte meg a próbáit az a tánccsoport, amelyből e nemzetközi hírű műhely alapítói kinőttek, és azóta is Pestlőrincen zajlanak a próbák. A Botafogo másik bázisa közben egy illusztris budai teátrum lett: a Nemzeti Táncszínház.
− Büszkék vagyunk rá, sőt pályánk egyik legkomolyabb sikerének tartjuk, hogy a nemzet első számú táncszínházának állandó szereplői lettünk – vallotta be Dalotti Tibor művészeti vezető.
Pedig a csapatnak amúgy is van mire büszkének lennie, az elmúlt két és fél évtizedben ugyanis egymás után hozták el a díjakat a rangos hazai és nemzetközi versenyekről. Jogos a kérdés: miben rejlik a Botafogo titka?
− Két dologban – mondta Dalotti Tibor. – Az egyik az, hogy a tánc területén egy teljesen saját, jól felismerhető táncnyelvet tudtunk kialakítani, olyat, amit mi „beszélünk” a legjobban, és amit ugyanakkor a közönség könnyen és jól ért. A siker titka a következetes utánpótlás-nevelés is. A kezdettől sok gondot fordítunk arra, hogy a fiatalok is megismerjék és megtanulják azt, amit mi csinálunk.
A művészeti vezető elárulta, a Botafogo műhelyében táncossá érő fiatalok nagyobb része a csapatban marad, néhány saját utakat járnak, és nem egy akadt köztük, aki szép sikereket ért el. A Botafogo saját táncnyelvét a fiatalok óhatatlanul is viszik tovább, felismerhető későbbi, önálló munkáikban is.
− Az utánpótlás gondozása, persze, most nekünk sem könnyű, hiszen ma Magyarországon mindenkinek meg kell gondolnia, mire költi a pénzét. Kevesebb a jelentkező, de nem panaszkodunk, mert tehetséges fiatalok kerülnek hozzánk. Amúgy pedig remélhetőleg ezt is túl fogjuk élni, mint olyan sok mindent az elmúlt évtizedekben – bizakodott a művészeti vezető.
A kérdésre, hogy van-e lendület az együttesben újabb 25 évre, határozottan válaszol:
− Úgy tervezünk. A táncosok tehetségesek, a közönség szereti, amit csinálunk, és rengeteg az ötletünk. Dolgozunk teljes erőbedobással. Aki ízelítőt szeretne kapni az együttes munkáiból, azt szeretettel várják a Nemzeti Táncszínház „SAKK” c. előadásán november 11-én és december 11-én 19 órakor.
A táncteátrumban október 29-én tartott 25 éves gálán Kucsák László alpolgármester és Ughy Attila polgármester is köszöntötte az együttest.

Az együttes honlapja

Videofelvétel a SAKK című előadásból: