A házát adta az óvodának

Írta:  2011.11.07.
Magánfelajánlásból jött létre, és a szülők építették fel a Rákóczi utcai óvodát. Az intézmény 25. évfordulóját ünnepelte.

Övék a következő 25 év
A történet úgy kezdődött, hogy Repei József és felesége, Ilonka néni 1982-ben gondolt egy nagyot, és a kerületnek ajándékozta Rákóczi utcai ingatlanát azzal a kikötéssel, hogy ott gyermekintézményt kell létrehozni. Az ajándékozó okirat záradéka így szólt: „Ami életünkben nem adatott meg, adasson meg halálunk után, gyermekkacaj töltse be udvarunkat.” Sajnos Ilonka néni már nem érhette meg az óvoda megnyitását.
– Az évekig parlagon hagyott udvart szülői összefogással tettük alkalmassá a gyermekek fogadására – emlékezett vissza Wallentich Alfrédné, aki 19 éven át, egészen nyugdíjazásáig vezette az intézményt. – Lekaszáltuk a füvet, legallyaztuk a fákat. Miután nem voltak az udvaron játékok, a szülők mászókákat, mérleghintát, lépegetőket is készítettek. A tanács berendezte az épületet, és 1986 szeptemberében az apróságok birtokba vehették az óvodát.

Ughy Attila és Kucsák László megkoszorúzta a márványtáblát
A helyi adottságokat kihasználva a gyerekekkel közösen kertészkedtek, ápolták Ilonka néni tulipánjait, fogyasztották és befőzték a kert gyümölcseit.
Az óvoda épületének a falán márványtábla őrzi az adományozó házaspár emlékét.
– Józsi bácsi élete utolsó szakaszában nagyon nehéz körülmények között élt, pedig ha életgondozásért eladta volna ezt a házat, nem lett volna gondja – mondta Wallentich Alfrédné. – Minden évben megemlékezünk a Repei házaspárról, megkoszorúzzuk az emléktáblát, és a kisgyerekekben tudatosítjuk, hogy kiktől is kaptuk ezt az óvodát. Az óvó nénik kimennek a temetőbe is, hogy virágot helyezzenek el a nyughelyüknél.

Az alapító emléke
A Zöld Liget Óvoda Rákóczi utcai tagintézménye október 28-án ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.
A megemlékezés végén Ughy Attila és Kucsák László alpolgármester megkoszorúzta a márványtáblát, majd az óvodapedagógusok, az óvodások, az intézményvezetők és a szülők is elhelyezték az emlékezés virágait.
Ezt követően kötetlenül folytatódott a program, és a gyerekek nagy örömére születésnapi torta is került az asztalra.