50 százalék Qn

Írta:  2011.11.11.
Kun (Qn) György képzőművész a hivatásáról, hitvallásáról és a barátságról beszélt október 26-án a Zila Kávéház galériáján.

Tehetsége mellett a qn vérre is büszke
– Ma este hoztam néhány számomra kedves tárgyat, képet, könyvet, és segítségül hívom a verseket, írásokat, mert nekem ezek a ruhák, amikkel azonosulni tudok, amikbe mindig szívesen belebújhatok.
Kun Györgynek grafikus, nyomdász, reklámszakember és művelődésszervező diplomája van, és elvégezett egy amatőr rendezői tanfolyamot is. A pályafutása alatt nyomdában, dekorációs műhelyben, bábszínházban, művelődési házban, valamint az Iparművészeti, majd legutóbb a Hadtörténeti Múzeumban tevékenykedett. (Jelenleg is látható két makettje a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításán.) Tervezett díszletet, kosztümöt, maszkokat (a Vígszínháznak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak) és bábokat is. De dolgozott kőművesként is, kialakított belső tereket (galériákat), a selyemfestéses korszakában kézzel festett ruhákat. Eddig 25 önálló képzőművészeti kiállítása volt, de legalább száz tárlat látványtervét készítette el (az Operaház, különféle múzeumok, galériák számára).
– Az életem során voltam már sikeres és mellőzött is – így vallott önmagáról a képzőművész. – Néha elkalandozok az irodalom felé is, ha nincs pénzem festékre, novellákat, karcolatokat, verseket írok. Mivel a munkám megszűnt, mostanában sokat írok. A rajzoláshoz hasonló a viszonyom, hiszen papírra meg tollra mindig futotta. A kultúra mágnes számomra, ez az, ami igazán izgat, vonz és kíváncsivá tesz, a művészet pedig eszköz mindehhez. Az anyagi dolgokhoz viszont nem nagyon értek, így sokszor eléggé átlátok a tenyeremen, hiszen nekem az érték mást jelent. Kritikus vagyok, próbálok harcolni a szép dolgokért, mint egy igazi Don Quijote, bár magabiztosságom az éveim számával arányosan kopik, hiszen minél többet tapasztalok a világból, annál kevesebbet tudok róla. Kun (Qn) György elárulta hallgatóságának azt is, hogy az általa szignóként használt Qn arra utal, hogy a vérében 50 százalékba kun vér csörgedezik.