Negyedszázados a Karinthy Gimnázium

Írta:  2011.11.15.
Nagyszabású ünnepséggel emlékezett meg alapításának 25. évfordulójáról a Lőrinci Sportcsarnokban a Karinthy Gimnázium valamennyi tanára, öreg- és jelenlegi diákja.

Kendős tánc 12. A és B osztályosok előadásában
Állami Gimnázium néven kezdett működni a kerület új oktatási intézménye 1986-ban a Thököly utca egy frissen elkészült épületében. A Hartai Sándor igazgatásával működő iskola 1990-ben vette fel a mai is rendkívül népszerű magyar író, Karinthy Frigyes nevét. Az alapításra, a névváltozásra és az elmúlt két és fél évtizedre emlékeztek az iskola tanárai, egykori és mai diákjai az el múlt hét végén a Lőrinci Sportcsarnokban rendezett nagyszabású ünnepségen.

A pedagógusok

Számos elismerésben részesültek az elmúlt negyedszázad alatt az intézmény pedagógusai: Hartai Sándor a XVIII. kerület Díszpolgára, a tantestület Pro Urbe Budapest-díjat, és számos kerületi elismerést, dr. Bognár Anikó pedig Eötvös József-díjat kapott. Az itt dolgozók változatos programok szervezésével mindig arra törekszenek, hogy ezek révén a gondolkozásra, kultúrákra, embertársaikra nyitott és azokat megértő, aktív, segítőkész és kreatív, a tanulmányaik révén jól felkészült diákokat neveljenek. Fontosnak tartják, hogy az iskolában jól érezzék magukat, hogy a bennük lévő pozitív képességeiket a lehető legnagyobb mértékben kibontakoztathassák, és egy életen át fejleszteni tudják.

A diákok


A család nevében Karinthy Márton is köszöntőt mondott
A tanulók számtalan országos és helyi versenyen vesznek részt, mint például az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, ahol első helyezéseket is elértek (az utóbbi években Morgunov Alexey 2008-ban és Széles Tamás 2010-ben). Kulturális versenyeken (például irodalmi és zeneieken) is kiválóan szerepelnek. A végzett diákok legnagyobb részét rangos egyetemekre vették fel a legelső évfolyam érettségije óta, mind hazánkban, mind külföldön. Hosszabb, rövidebb időre szóló ösztöndíjakkal számos tanuló gazdagodhatott, utazhatott.Külföldi kapcsolatok


A Kereplő együttes karinthys diákokkal
Mindig nagy fontossággal bírt a külföldiekkel való személyes kapcsolat. A kezdetektől igen sok angol, ill. német anyanyelvű tanár dolgozott itt, míg sok magyar tanáruk brit, amerikai, német egyetemen tanulhatott. Számtalan diákcsere program zajlott Ausztriától Kanadáig, a néhány napostól a több évre szólóig.
A külföldi és a magyar felsőoktatással való folyamatos munkakapcsolat mind a diákok, mind a tanárok számára a gimnázium életének szerves része az indulás óta. Ilyen intézmények például a Los Angeles-i UCLA, a University of the Pacific, a University of San Francisco, finn és holland egyetemek, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Veszprémi és a Szegedi Tudományegyetemek, a teljesség igénye nélkül.

Fontosabb dátumok

1986 szeptemberében kezdte meg működését Állami Gimnázium néven az iskola, amely 1990-ben vette fel Karinthy Frigyes nevét.

1987 szeptemberében indult el a két tanítási nyelvű oktatás Magyarországon, kísérleti jelleggel öt gimnáziumban, itt magyar-angol programmal, Dr. Bognár Anikó igazgatóhelyettes vezetésével (jelenleg is az ő irányításával működik).


Kucsák László alpolgármester üdvözölte az ünneplőket
1992
-ben részt vettek a Felzárkózás az európai felsőoktatáshoz alap pályázatán, ahol 34 egyetem 2 gimnázium indult, akik közül 9 egyetem és a KFG nyert. Elkezdődhetett a kétéves program, hogy mintaként szolgáljon a magyar közoktatás fejlesztéséhez.

1992-ben érettségizett az első két tanítási nyelvű évfolyam.

1994 májusában az International Baccalaureate Programban az első évfolyam kiváló eredménnyel érettségizik. Azóta már számos tanáruk az IB Szervezet (IBO) vizsgáztatója is.

1995-től már az Európa Tanács és az Európa Unió szakértői is felfigyeltek a két tanítási nyelvű program eredményeire, nemzetközi programokban számítottak az iskola tapasztalataira.


Ritmusjáték a 11. B osztály előadásában
2001
szeptemberétől Hutai László az igazgató, aki 1990-ben biológia-földrajz szakos tanárként került az iskolába, és azóta is angolul tanítja a tantárgyait. 1994 novembere óta volt igazgatóhelyettes.

2004-ben bevezették a kétszintű érettségit, az IB rendszeréből sokat hasznosítottak, bár még mindig van mit tanulni ebből a programból. Például az iskolai közösségi szolgálat is szerepel az IB rendszerében, amit a magyar érettségi rendszer az új köznevelési törvényben vezet be!

2009-ben a Karinthy ENSZ Modell (KarMUN) Konferenciájáért elnyerte az Európai Bizottság Európai Nyelvi-díját.

2010-ben rendezték meg az első nemzetközi és országos angol nyelvű vitaversenyt középiskolások számára, a DeBuT-ot.

2011-ben lett negyedszázados a KFG.
Fotók:  Karinthy  Frigyes Gimnázium