Tanulnak, hogy még jobban taníthassanak

Írta:  2011.11.25.
Szakmai hét keretében tanulhattak újabb módszereket a kerületi pedagógusok egymástól és néhány országos hírű szakembertől.
Az önkormányzat a kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) segítségével 1995-től minden év őszén többnapos rendezvénysorozat keretében ad lehetőséget az óvodák és az általános iskolák nevelőinek arra, hogy a szakma országos hírű képviselőitől helyben hallhassanak a területüket érintő legfrissebb eseményekről, a köznevelésben végbement változásokról, a módszertani kultúra megújulásáról.
Így történt ez idén is. A hét programját lezáró szakmai nap résztvevői a gyakorlatban is szembesülhettek a legújabb pedagógiai kihívásokkal, és megoszthatták egymással értékes tapasztalataikat.

A takarékosság jegyében


Az új módszerekkel a gyerekek is sokat tanultak a szakmai héten
– A november 14. és 23. között megrendezett szakmai napok a takarékosság jegyében zajlottak – mondta Frank Gabriella, a PIHGY igazgatója. – Ez azonban a kínálat tartalmi gazdagságán nem látszott. A három kerületi módszertani intézmény (a PIHGY, a Nevelési Tanácsadó és a SOFI, azaz a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény) együttműködésével megvalósult, 35 programpontra épülő képzéssorozat középpontjában fontos, korábban mégis kisebb hangsúllyal szereplő területek – az emberiség számára létfontosságú fenntartható fejlődés, az öntevékenység, a szaktárgyi tudást erősítő általános nevelési célok, a pedagógiai eszköztár megújítása – álltak. A kerület majd 800 pedagógusának részvételével zajló szakmai hetet a SOFI (régiónkban egyedülálló) Logopédiai konferenciája nyitotta, és a Nevelési Tanácsadó Inkluzív pedagógia című konferenciája zárta. Az érdeklődők az előbbi rendezvényén hat, az utóbbin három elismert szakember előadásából kaphattak képet az átlagostól eltérő, különleges bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztésével kapcsolatos feladatokról.

Tanulni egymástól

A többi napon az egymástól való tanulás dominált. Nem kis megterhelést jelentett a pedagógusoknak, hogy az aktív közreműködésükkel folyó szakmai továbbképzések idén csak a napi munkájuk elvégzése előtt (óvoda, napközi) vagy után (alsó, felső tagozat) kezdődtek. Elkötelezettségüket mutatja, hogy a nehézségek ellenére szívesen vállalkoztak sikerrel alkalmazott új módszereik átadására.
A Csontváry iskola alsó tagozatos tanulóinak segítségével november 15-én két tanítónő mutatta be két klasszikus téma (erdő, honfoglalás) modern technikával (feleltetőgéppel) támogatott feldolgozását. 16-án – a múlt évhez hasonlóan – nyolc kerületi közoktatási intézmény kapott lehetőséget tanórán kívüli példamutató gyakorlatának ismertetésére. 17-én délelőtt a napközis munkaközösség színes programja zajlott, délután az alsó és felső tagozatos munkaközösségek sok érdekességet felvonultató programjai valósultak meg a kerület hét iskolájában. 19-én délelőtt az óvodai munkaközösség szervezésében 200 óvodapedagógus foglalkozott az új köznevelési törvény legfontosabb változásaival, az érzelmi intelligencia és a természettudományos érdeklődés óvodai fejlesztésével. A programsorozat 23-án a Nevelési Tanácsadó szakmai napjával zárult.
A rendezvényt Kucsák László közoktatásért felelős alpolgármester, országgyűlési képviselő, a 23-i programot Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg.